餐廳: 大家樂 (廣田商場)
資訊:

2015-01-29 269 瀏覽
尋日已經响另一間大家樂見到呢個代替原豬扒包餐嘅新MENU,今日就特登兩點鐘準時落嚟試吓佢咩料。我點嘅係L3香濃忌廉雜菌湯+吞拿魚沙律法包+蒜香雞鎚,盛惠廿八蚊,我自己另外點咗杯下午茶特價七蚊即磨咖啡。我個人覺得呢,好心就包埋杯飲品啦阿大家樂,咖啡奶茶汽水駛你幾多成本丫,一杯飲品就產生「抵」同「貴」嘅差別,點解唔做好少少呢?蒜香雞鎚-冇蒜味,雞鎚亦冇乜醃料味道,而且炸得乾身又唔脆,可謂失敗之作。味道接近「麥記」香烤雞翼。吞拿魚沙律法包-法包鬆脆夠熱,搽左一層蒜香;吞拿魚沙律之中有青瓜、熟蛋、紅椒,但係吞拿魚醬嘅比例太少,而整球吞拿魚沙律份量亦略為小器。香濃忌廉雜菌湯-好「杰身」,細細碗但幾飽肚,磨菇味濃,忌廉味削;品名聲稱係「雜菌」,但係我除左磨菇之外飲唔出有其它菇菌。一個全新套餐配以一件全新嘅餐具,本來係好有誠意嘅用心製作,但係我睇呢批餐具似乎質量麻麻,個餐推出至第二日,隻碗咁快就搞成咁?

香濃忌廉雜菌湯+吞拿魚沙律法包+蒜香雞鎚

題外話/補充資料: 以廿八蚊價錢黎講,唔係太抵。但係為左嘆個湯,我都仲會有下次。
2015-01-29
  • 香濃忌廉雜菌湯