2021-02-11
原本想食出唒名既蛇羹黃店蛇王海,但因為朋友已經食左好多次,今次就改試一間家庭式經營既老字號蛇王良🐍之前聽聞講依間蛇羹都好足料,只係唔多90後識🤥雖然係蛇王良食蛇羮可以獨立嗌,但我覺得嗌套餐會抵好多。今次嗌既係最多人叫既5號套餐 - 細蛇羮配臘味糯米飯($80),價錢來講就點都唔叫深水埗嗰一堆蛇店同蛇王海抵架啦,就睇下佢味道搭唔搭得夠🤪一食之下,不得了,I am feeling so Taylor Swift immediately! 有好多蛇肉絲係個碗底度湧去我喉嚨,好似有一千個TS係度開緊Reputation Tour咁😭到底點解我做人做左成25年,今日我先第一次食蛇羮?蛇羮既「竭度」同坊間碗仔翅差唔多,但食落去有一浸藥材味隱隱約約咁從中傳出~就咁睇d相都見到蛇羮裡面有木耳絲、冬菇、雞絲再外加一大堆配料,真係做到啖啖有肉,層次豐富🤤加埋檸檬葉絲同薄脆可謂perfect 👍至於臘味糯米飯卻係扣分位🤕大大話話都俾左差唔多成$80,但膶/臘腸都唔斬少少來,淨係得d腸碎係裡面,會唔會慳皮左少少😂可幸既係糯米飯調味不俗,挽回返d分數~