2019-11-11 108 瀏覽
今日同兩個朋友去打邊爐,平時我都少食辣,今次朋友就帶我嚟到呢間試下正宗成都麻辣火鍋,一入到去見到裝修都好花心機,滿滿嘅中國特色:關公,龍,字畫等,睇到出有心機做到似返當地嘅特色我哋三個人叫咗個鴛鴦鍋,有辣有唔辣(我哋怕正宗成都火鍋太辣食唔到),店員就教我地整"油碟",用來解辣之用,入來已經見到窗口擺滿一罐罐,原來就係小龍坎用來整油碟嘅專用麻油,加埋其他配料混合非常之香,用來配合麻辣火鍋一流!叫咗幾款招牌菜式,龍廚八寶摩天輪有八款不同嘅手打丸同餃子,啱哂想試新嘢嘅我,賣相似足一個摩天輪,睇得又食得,呢度嘅手打丸款式多之餘,質素都好高,彈牙之餘用料都好足,推薦!另一款招牌極品手切肥牛,油花均勻,厚薄適中,牛味濃郁,配合麻辣湯底同油碟,非常香口。仲叫咗醉雞,同樣出色,花雕酒味花,雞肉嫩滑,但與麻辣湯底配合度一般。對於平常唔太食辣嘅我,呢度嘅有多重嘅層次,香 麻 辣配合得宜,值得一試。呢度環境都適合一班朋友來傾計聚舊,裝修特別可以打下卡。