2019-04-28 933 瀏覽
Book mark 左咁耐嘅餐廳,今次終於食到喇!之前曾經有機會可以食到佢,最後因為某D事情發展最後冇黎到,星期五晚上來到餐廳,人客唔算多,主要以一對對情侶為主,而且呢度主打嘅美食係鐵板燒,感覺上環境清幽,好適合情侶喺呢度慶祝節日!鐵板燒套餐有好幾款,揀選之下最後揀咗一款最貴嘅套餐,呢款套餐最特別嘅係超大隻日本鮑魚同鵝肝🤤🤤🤤 好有中西合璧既感覺💕第一道前菜,沙律配藜麥,呢一個健康組合我最鍾意,藜麥有點硬身嘅口感,配上沙律一齊食感覺好夾,除此之外仲有青瓜以及番茄等等嘅配菜,沙律都唔錯喎!鐵人旨花嘢食嘅價錢其實都比較高,不過除咗有質素保證之外,呢度最特別嘅賣點係只要你食鐵板燒,廚師會直接係你面前煮嘢食,又送上枱面之前嘅所有步驟都會係你面前日日為你送上,呢一個給睛既景象相信有唔少女仔都會好鍾意(包括我在內🤣)日本北海道鮑魚,呢個鮑魚實在大得有啲過分!佢嘅size感覺就好似一隻青邊鮑一樣咁大,不過佢係新鮮嘅,有廚師放喺鐵板燒開始處理佢嘅一刻,就見到北海道鮑魚不停郁動,雖然有點殘忍,但係又忍唔住係咁望😂😂😂 因為喺北海道出產關係,海水污染程度比較少,所以令佢嘅內臟,所有嘅嘢都可以食落肚,內臟嘅
Book mark 左咁耐嘅餐廳,今次終於食到喇!

因為喺北海道出產關係,海水污染程度比較少,所以令佢嘅內臟,所有嘅嘢都可以食落肚,內臟嘅位置相對比鮑魚既肉鹹,而且質感亦都同鮑魚唔同,咬落口比較軟身,而鮑魚肉質非常彈牙有質感,超新鮮!

食完呢個冇耐,鵝肝呢個主角就要出場啦!
每一道菜式經過廚師給一雙巧手都做到好精緻,尤其是裝飾方面,令到成個菜式賣相更加好~

紅酒煎鵝肝 - 講真的!我同男朋友一向對於鵝肝都唔係「十分好」,會食但又唔係成日食,唔會鍾意到好似食法國餐或者西餐都會叫,不過呢度嘅鵝肝俾我哋嘅感覺同一係食開嘅味道完全唔同,紅酒味其實唔太突出,厚切鵝肝放喺多士上面,食落真係好邪惡!
鵝肝既濃郁味唔似一般喺出邊食開咁濃烈,相對地覺得佢嘅味道係好平和,配上側邊嘅紅酒汁🍷味道層次多左,但兩者又配合得好好,唔點好食,點左都好食,因為係兩種唔同既味道,就算係一個人食晒成舊鵝肝都唔會覺得好膩口~ 超愛呢個紅酒煎鵝肝🤤🤤🤤

餐牌上面有一個特別菜品,係因應每一日嘅食材而作出調整,今日嘅菜品係忌廉白蘆筍,白蘆筍既味道同普通嘅蘆筍有啲唔同,男朋友食到有點回甘味道,而我反而食唔出,反而覺得佢有少少甜,但又唔係好明顯~相信係因為用忌廉煮成既效果。

熊本縣A5和牛肉,日本唔同產地出產嘅和牛都有唔同嘅分別,而今次食嘅熊本縣A5和牛,我哋揀咗三成熟,內裏嘅肉質保持到粉嫩色,雖然係A5和牛,望落去脂肪分佈都幾多,開頭仲會以為食落去會好油膩,不過因為用鐵板燒嘅關係,有部分油脂會揮發左,嫩嫩既和牛肉食落去好有牛肉嘅香味,最重要係完全唔會覺得肥,厚切之外而且份量都好足夠,食完呢個就會明白點解香港人咁鍾意食日本嘅和牛👏🏻👏🏻👏🏻😃
清酒雞湯,呢個係一個着晒火嘅表演!因為有清酒嘅關係所以鐵板燒上面會形成火團,最後亦都因為清酒揮發晒所以唔會覺得有酒味,而呢個雞湯入邊亦都有帶子,帶子只係整左幾秒竟放入湯內,半熟狀態好好食

最後為我地送上嘅就係呢個和牛炒飯,呢個炒飯好友鑊氣,炒到一粒粒金黃色,調味方面亦都啱啱好,食到呢個炒飯我都已經飽到唔可以再食嘢啦!

雖然食到好飽,不過原來仲有一個甜品,我又點會錯過呢個環節呢,今日有幾款雪糕提供,最後冇揀到雪糕反而揀咗柚子雪葩,柚子味好清新嘅感覺,而且因為係雪葩識落比較輕盈,好中意呢個甜品啊♥️

因為係慶祝節日所以先至有機會嚟到呢間餐廳,希望下一次再有機會黎呢度食啦😆😆😆 超滿足嘅一個晚上
2019-04-27
慶祝紀念