2018-12-14 90 瀏覽
天氣凍凍地,今日有飯腳接放工,就去了這間食喇沙,上次約定要食龍蝦喇沙嘛,今次就找數啦原來這間有現場拉茶及薄餅師傅,我好喜歡印度薄餅的麵粉香的,所以未睇餐牌都一定會order天氣寒冷,先來一杯熱馬來拉茶暖下手,現場即拉,茶香幼滑味道不錯忘記走甜,但幸好甜味剛好。蝦仁米紙卷,一口一件,剛剛好。卷中有蝦、生菜、青瓜、甘荀及檬粉的原味道,好清新。只加了炸蒜及點少少魚露已經點了睛。幸好飯腳都食秋葵,這個馬拉盞炒秋葵很惹味,而且不油膩又爽脆。 上枱後,我倆不停地食,好快就食哂成碟。馬來一品牛柳粒,有原串新鮮胡椒炒,好香的味道,而且牛柳粒好嫩,唔痴牙,而且碟細細,但牛的份量好足,唔錯主角出場啦,原隻波士頓龍蝦喇沙,手機先食,之後呢⋯⋯有人肯自動獻出雙手去拆龍蝦,因為龍蝦沒有切到底,所以用了點氣力去拆,湯汁輕滴。大功告成,拆肉後成品都好完整,飯腳叻叻,龍蝦肉堅實淨,而且有蝦籽,喇沙味道一貫香濃,米粉溝油麵再加芽菜的配搭,好爽口,不錯!最後要了個芒果薄餅,芒果肉甜,好啱當甜品食,幸好不太油,這甜品整體清清地,兩人好快又清碟。兩個人食左咁多碟,真係好飽好滿足,本來好想再叫香蕉薄餅,但太飽要留待下一次,又有

忘記走甜,但幸好甜味剛好。

蝦仁米紙卷,一口一件,剛剛好。

主角出場啦,原隻波士頓龍蝦喇沙,手機先食,之後呢⋯⋯

大功告成,拆肉後成品
都好完整,飯腳叻叻,
龍蝦肉堅實淨,而且有蝦籽,
喇沙味道一貫香濃,米粉溝油麵再加芽菜的配搭,好爽口,不錯!

兩個人食左咁多碟,真係好飽好滿足,本來好想再叫香蕉薄餅,但太飽要留待下一次,又有藉口再試
2018-12-13