2023-01-17
<Messina> 📍中環Landmark舊時Butter cake shop嘅位置變左做Messina,食意式雪糕(Gelato)。Pop-up store 有供應香港限定味道 — 蛋撻、港式奶茶、香港西多士🧈。新屎坑嘅我問職員試食以上兩款香港限定味道 🤭 但係最後一個都無要 🤣🤣🤣🤣🤣 (佢應該憎死我)搞搞震,有幫襯。最後叫左三個Scoops,承惠$95 。我最後都係揀啲大路味 — 開心果、咖啡、檸檬🍋(Sorbet)。先講左啲試食嘅味道,再講自選杯裝嘅大路野。蛋撻 — 💯蛋撻味,無撻Q!蛋味濃,加埋Gelato棉密嘅口感,似係未放入焗爐嘅蛋漿 🤣 應該放番入焗爐就可以做返蛋撻啦。香港西多士 — 感覺食緊西多士上面個煉奶同牛油,幾特別!花生醬味道都幾突出,不過有啲膩,我就唔會想成杯雪糕都係西多士味,同埋樓下茶記連餐茶$40有找 😝 所以最後都係冇揀。開心果 — 採用意大利布龍泰原產西西里開心果,平心而論我會覺得Venchi比較岩我口味。呢個雪糕嘅果仁味偏重,而開心嘅甜味就未夠突出。(小深奧 🤓 明就明,唔明就算)咖啡 — 採用真正的意式特濃咖啡炮製,Esspress
先講左啲試食嘅味道,再講自選杯裝嘅大路野。
咖啡 — 採用真正的意式特濃咖啡炮製,Esspresso嘅苦澀味同Gelato基本嘅忌廉同奶,再加埋佢棉密嘅口感,感覺幾和諧!最重要佢唔會過甜 😎👍🏼(推介!如果鍾意飲咖啡嘅可一試)
檸檬 — (還原現場媽媽大叫)👵🏻「嘩!呢個酸到盲都開眼👁!」以上真實食評由媽媽提供。我覺得幾Refreshing,建議樓上返工嘅會計師、律師做到瞌眼瞓,可以落樓下整返杯。檸檬Sorbet食落Gel狀,唔似雪葩嘅沙冰口感 🤔
結語:小貴,試過一次就OK,未必會翻兜。