2017-06-11
之前去西環食韓國嘢,無食過都一定聽過呢間Seoulmate Cafe,但原來佢已經搬咗過嚟銅鑼灣喇,店舖面積比以前大咗,想去幫襯都方便咗好多!而一入到嚟,餐廳以藍白為設計主色,燈嘅設計就係一舊又一舊嘅白雲,真係好有童話嘅感覺呀!而餐廳仲有室外部份,喺銅鑼灣區可以有一個小小嘅綠州真係好難得。而店內嘅小擺設,書架上嘅韓文書籍雜誌,實在好有韓國feel。不過,店面以香港人為主,一心嚟睇韓國仔嘅A姐就大為失望喇!K爆米餅配柚子芒果煙三文魚:咁似Winnie the Pooh嘅蜜糖罌嘅!食法係將罌入面嘅柚子、芒果同煙三文魚放上去米餅度,食落脆卜卜,而以水果作為一個開胃前菜真係好清新呀!炸釀雞卷配秘制韓式醬汁:大大碌嘅炸物,望見都好溜,但原來別有洞天!切開之後,會見到雞卷入面釀咗啲蘋果蓉,加埋秘制醬汁,口感特別,好有新鮮感呀!味噌海鮮意大利燴粥:見到燴粥決定一試!上枱一刻,與其話係粥,其實更似意大利飯!海鮮份量好多,我同A姐都唔知食咗幾多隻蝦!燴粥夠晒Creamy,味道一流。舊Seoulmate雲下的泡菜炒飯:呢個名好強呀,上枱更強,成舊雲上台!好Amazing呀!同店員傾開,原來舊雲係由蛋白打成
舊Seoulmate雲下的泡菜炒飯:呢個名好強呀,上枱更強,成舊雲上台!好Amazing呀!同店員傾開,原來舊雲係由蛋白打成,切開之後,裡面原來係「烏」雲,哈哈!呢個泡菜炒飯,好夠鑊氣,而且仲有我最鍾意嘅韓式豬腩肉!真係好睇又好食。
凍濟州橙果茶:濟州橙真係好香甜,凍飲夠晒滋潤解喝!
熱梨果茶:熱嘅梨果茶夠晒潤喉,唔甜又夠晒Fresh!