2022-01-17
年尾去蓬瀛仙館還太歲,黎到覺得肚餓(因為未食lunch,,就係因為想黎食齋,所以留肚),就入黎食野醫肚。下午3-4點冇乜人,不過4:30 last order,食到5點就要走,各位想黎食齋菜記得預岩時間。同埋佢地係唔希望各位帶各類葷入黎,各位最好唔好帶啲乜肉乾肉粒呀,乜魚絲魚乾之類既野入坐啦。黎到睇睇餐牌,就點左2味菜,一款齋乳豬,另一款西檸汁煎蘇卷,再每人十蚊茶位加任食白粥或飯。埋單百五蚊攪掂,要去去櫃枱比錢先。簡單講,黎到主要係食粥,啲菜未黎之前,我就倒左三碗粥落口,冇錯,真係倒落口,加小小鹽,筷子撈勻,唔洗用匙羹,就咁倒。佢地米既比例唔多,算係稀粥,又綿又好味又易入口。倒完一碗倒兩碗,倒完兩碗倒多碗,如果唔係叫左野食,我諗我倒粥都夠飽前後連食餸我起碼食左七八碗粥。另外兩味齋菜就正正常常,份量味道等都係合格以上。乳豬記得點坐低時佢地比茶時附加既醬,咁就最好食。西檸卷小小酸甜酸甜,唔錯。不過最緊要係一啖菜加幾啖粥,食完啲粥記得出去畢返碗粥埋位先再食菜,包你食到飽。