2010-07-20
邊行邊食腸仔, 食完, 就到達是日我想試的Second Choice. 係燈籠洲街市旁邊, 就有一間可愛茶檔, 叫做勤記. 有時平日下班都想來試試究竟, 不過小咖啡廳收6點半. 永遠都覺得同佢有緣無份.而是日, 有天時地利人和, 終於可以來到, 一試呢一間係銅鑼灣鬧市僅存既古早味食店, 行到入黎, 店內外都已經坐滿. 一支公, 可以搭邊張檯都得, 唔駛等, 那些一班同事黎食野既, 就要係炎熱天氣下, 等.冷氣位坐滿了, 只好坐出面, 對著煙民同對著大風扇, 不過在渣甸坊內街, 汽車廢汽不多, 感覺還可以. 由於之後吃了兩條腸, 叫一碗麵也許大多了, 轉戰了一個常餐, 有通粉, 麵包, 煎蛋及咖啡. 火腿通粉, 沒什麼特別, 一般的火腿絲, 一般的通粉, 湯底不夠鮮味, 味道的確麻麻, 而麵包炒蛋, 蛋炒老了少少, 沒有滑既感覺, 特登來未免帶點失望回去.既然呢一間是咖啡茶檔, 無論幾熱都好, 我都要一杯熱啡, 來品味咖啡一下. 港式咖啡, 味道香濃, 加上淡奶沖, 味道一定夠cream. 看似有滑溜的感覺, 但飲落滑度未夠. 而濃烈感覺, 的確比起港式奶茶稍遜一籌.整體感覺普通, 要特
整體感覺普通, 要特登來感覺有點不值, 若是行完銅鑼灣, 為了一個平平地而有老香港風味既TEA. 就可以既. 不過銅鑼灣太多其他誘惑了, 未必會來這兒.