2011-01-03 117 瀏覽
係紅磡返左工咁多年,之前都只係黎過一次食早餐咁大把,仲係食沙嗲牛麵太陽蛋,無咩特別,大路安全,無問題。依家先正正式式去試佢地既出品,見日日都排長龍,應該唔會太差掛 ~菠蘿沙嗲牛肉炒河,賣相真係麻麻,但味道還可以,唔記得叫佢要兜混添,仲有個問題係無鑊氣,唔夠熱囉。河粉就幾好,非常完整,唔會碎濕濕,都係同樣問題,唔熱囉,只係暖暖地。味道偏甜,鮮牛口感算嫰滑,無煮過時。整體黎講可以啦,係平實無咩驚喜啫。炒飯底,油就油左啲,不過好有鑊氣,熱騰騰,有功架有技巧,炒到啲飯一粒粒分開,絕唔會一舊舊或濕答答,每粒飯都有蛋包住,炒得非常香口,勁 ﹗咖喱牛腩,一睇都知層經雪過,肉色程深啡色及已無咩水份乾乾地,雖知炆肉要放過夜先入味,先會更軟腍,但心理上點都有啲怪怪地,因我好怕食煮完雪過再翻煮既食物。食落都炆得入味,口感算腍,係乾啲囉。咖喱味香濃,港式中上級,幾好。

菠蘿沙嗲牛肉炒河
炒飯底