2013-07-01
聞說洲際的自助餐做得好出色,今日終於有機會見識一下~!!由於同朋友夾唔到晚餐日子,所以先試佢的午巿~唔知係咪期望過高,結果覺得名過於實餐廳位置雖然話喺海邊,可惜並唔係所有座位都可以望到海境,明白既,始終要做生意,放多張枱,做多枱客好過啦~今日天氣好好~可惜都感受唔到~枱同枱之間的位置擺得真係有少少迫, 隔離客人講乜野,我地都聽得到~由於係午巿關係,所以冇生蚝供應,開飯之前每人會有一杯開胃果汁, 朋友點左西柚,我點左紅莓…我地以為係新鮮乍~點知原來係’沖水’沙律菜款唔少~而且相當新鮮,唔會睇上去已經淋晒~沙律醬汁選擇都好多~意式法式都有~!冷盤系列:凍蟹,凍蝦,菲翠螺:我的心愛~!夠多夠大隻又夠味~唔會食左都唔覺知左咩!!尤其係凍蝦~隻隻都好爽脆好新鮮好正~!!日式系列:刺身,壽司款式唔算多,但仍有好多人喺到排隊~可能真係冇得揀LA..三文魚,八瓜魚,立魚,吞那魚刺身 -一般,感覺唔會太閃亮,比一般放題仲要一般~始終只係陪襯~冇頭甜蝦 細隻得可憐,要5,6隻一齊食先有快感!刺身同甜蝦都會配給制,要COUNTER負責人分配,每人每次限取少量…! 拎左一轉就冇拎了~失望印度系列:
聞說洲際的自助餐做得好出色,今日終於有機會見識一下~!!
由於同朋友夾唔到晚餐日子,所以先試佢的午巿~
唔知係咪期望過高,結果覺得名過於實
餐廳位置雖然話喺海邊,可惜並唔係所有座位都可以望到海境,
由於係午巿關係,所以冇生蚝供應,
開飯之前每人會有一杯開胃果汁, 朋友點左西柚,我點左紅莓…
我地以為係新鮮乍~點知原來係’沖水’
冷盤系列:
日式系列:
印度系列: 咖哩D咖哩味唔太重~啖啖的,唔夠印度又唔係日式又唔似星馬風味~只可以話失左手~
薄餅夠脆,用黎配咖哩應該好好味~!巴東餡餅,食落唔錯,好有肉味,
西歐系列 : 咸酸菜做得好正宗,好夠淋,德國腸款式唔夠多~只得兩三款,西冷牛肉感覺一般,仲有D燒蔬菜…但唔會覺得好有特色~
甜品算係最精彩部份,我覺得好睇唔好食,大部份都得個甜字,本人最欣賞可以講係特濃朱古力餅餅,佢甜得黎係可以食得出唔同質感既朱古力~!正~其次係檸檬幕絲餅,佢種又香又可酸中帶甜的味道,令人回味~其他款式試唔到都唔會係種損失~
我記得仲有強國系列, 有蝦餃等點心.仲有叉燒同豉油鷄,由於我想像唔到佢地可以有几特別,所以冇作出嘗試了~只係朋友好識左個灌湯餃,上湯係好一般的上湯~餃子係普通豬肉餃子,食唔出特色~!
統括黎講…可能係我之前聽得太多~諗得太好~所以期望高左,但我覺得以呢個價錢食呢個品質既自助餐,有好多地方出品會比佢好~!!又或者晚市可能真係好好多~!
題外話/補充資料:
食品雖然唔係想像中好,但服務質素真係好到唔話得~記得其中一個服務員知道我地慶祝生日,仲主動黎幫我地拍照,對我地一枱特別細心招呼!!