2014-02-20 8139 瀏覽
一直都好鐘意飲蟲草燉出來的湯,睇到食譜裡有呢款湯果陣,諗都無諗就自把自為訂左  果然係我想要的湯,又足料,大家都話好飲~我地呢家人最鐘意食扣肉,呢個有入口即溶的效果,芋頭同腩肉都稍為切得薄左d;南乳汁佐 一流 (即刻叫左5碗)訂的是普通價錢,但都巳經好大隻!上枱時好震憾~~燕麥與鹹蛋混和再包住大蝦連殼一齊食落去又唔係太乾,再送一啖sparkling  white wine,暈左~味道正路,只係太多處理功夫唔會成日煮,所以隨便點了可能係我抱太大期望,魚湯無我想像中的鮮甜,但都好味鯪魚肉與我平時食的沒兩樣,味道OK雖然賣相遜色左d,但一家人食飯嘛,就梗係要叫家常送啦~最0岩配白飯!(再叫多3碗)呢個有d驚喜~夠熟,又夠鑊氣,無葱不歡的我食晒d葱
蟲草花牛肝菌燉雞湯
 果然係我想要的湯,又足料,大家都話好飲~
南乳芋頭扣肉煲
一流 (即刻叫左5碗)
鑲鑽黃金蝦球
蝦子扣柚皮
味道正路,只係太多處理功夫唔會成日煮,所以隨便點了
杞子米水魚湯浸桂花魚球
可能係我抱太大期望,魚湯無我想像中的鮮甜,但都好味
鯪魚球豆腐煲
鯪魚肉與我平時食的沒兩樣,味道OK
欖角陳皮蒸牛肉餅
順德煎焗雞
呢個有d驚喜~夠熟,又夠鑊氣,無葱不歡的我食晒d葱
題外話/補充資料: 不便之處係菜單上有好多菜色都要預訂,或者呢個就係私房菜的特式吧。 我地帶左3支酒,事前巳經講好左開瓶費,價錢合理;兩紅一白,我示意一位待應,叫佢幫我搵冰桶冰白酒,點知...轉個身...佢將支酒放入雪柜 :o 幫我地落單的服務員唔多似待應,唔會有其他待應的態度(客氣及禮貎),我想佢可能係幫廚的其中一個 整體份量俾我想像中的大,最初仲驚唔飽唔夠食,反而食到平時食極都唔夠0個個都話飽
2014-02-19
南乳芋頭扣肉煲