餐廳: 温野菜
資訊:

📌 温野菜 - 九龍塘達之路80號又一城低層地下1樓29號舖🗓(1/10) 星期六 ⏰ 下午12:45左右 💈特式:放假又國慶出去行下,今日去到九龍塘又一城,諗緊想食咩lunch就見到溫野菜,呢間火鍋我每次去親日本都肯定會食一次,嚟緊book到2023先可以去大阪,咁就而家係香港食返次先。溫野菜你香港有4間分店,但只有銅鑼灣先有做放題,今次係九龍塘呢間咁啱假期就係食佢個假日menu set。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:今次叫左佢個假日午市定食美國.英國牛定食,價值$188,等我同大家講下味道先......湯底 - 因為係一人一鍋,所以就選擇左兩個唔同湯底,一個係唔洗另加錢嘅昆布湯底,一個就加$10要左壽喜燒月見湯底。昆布湯底就差唔多係清水加幾條匙昆布,無咩想講😓;壽喜燒就幾正宗嘅味道但有少少太濃,不過隻蛋就真係一定係日本蛋,一食落口就知,完全唔同其他國家蛋,又濃又香。牛肉 - 個set如果唔加錢就已經食到3款唔同嘅牛肉,包括美國牛肋肉/美國牛胸腹肉/英國安格斯牛肋肉,每碟都有大約5片,味道我就覺得英國安格斯牛肋肉最好食,油脂比率最豐富,其次係美國牛肋肉,最普通係美國牛胸
🗓(1/10) 星期六 ⏰ 下午12:45左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

牛肉 - 個set如果唔加錢就已經食到3款唔同嘅牛肉,包括美國牛肋肉/美國牛胸腹肉/英國安格斯牛肋肉,每碟都有大約5片,味道我就覺得英國安格斯牛肋肉最好食,油脂比率最豐富,其次係美國牛肋肉,最普通係美國牛胸腹肉,雖然佢已經係3款之中最普通,但都好食過香港其他日式火鍋嘅中高級數牛肉。

溫野菜盛盒 - 佢d蔬果好新鮮,店只有講係由日本直送,係日本食個時好鐘意食呢d不同種類嘅蔬菜,雖然無係日本食時咁好食,但都好新鮮。

配料 - 跟餐仲有墨汁墨魚丸同年榚條,不過就係普通野,無乜特別。

免冶雞肉 - 呢個我特登加$22加配,因為係日本食過呢個免冶雞肉好好食,入面仲會有d軟骨,好有咬口。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 - 跟餐會有汽水/烏龍茶/梳打水/薑味汽水/柚子茶等等。

🍽環境:餐廳環境唔錯,2人會提供一張用隔板分隔的6人枱,所以枱面空間都足夠,坐得都舒服,餐廳抽氣做得好好,室內無乜油煙味,亦唔會煙霧離漫。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:職員服務唔錯,不過可能因為假日,餐廳都爆場,佢地好明顯忙到踢晒腳,但都仍保持到良好服務態度。

💰💸價錢:叫左個兩人set埋單唔洗$450,雖然任食,但個餐都食到我肚飽飽,食物質素又好過一般日式火鍋,環境都舒適,所以都屬終合理範圍。

🐲💬總結:無得去日本食當地嘅溫野菜,有時係香港不妨食返一餐半餐,$200多d又唔係太貴,所以都可以時不時去食下。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍
2022-10-01