2015-11-05 2002 瀏覽
IFC雖然唔係成日經過既地方,但都時不時同朋友黎依邊搵下食,日、韓、台、美既食物都已經食得太多。。同朋友行過IFC,見最近新開既Ivy法國餐廳開業冇幾耐,已經吸引左唔少人黎光顧,最後我同朋友決定試新野,就黎到Ivy約會去XD餐廳一入到去就會見到蛋糕櫃同水吧,蛋糕櫃入面有好多唔同種類既CAKE,比人一種coffee shop既感覺,不過當然愈行愈精彩~內裡環境又係另一境象,華麗堂皇,每個座位間都分佈得好有格調,仲可以坐近窗口,對住成個維港境色,別有一番風味~大部份服務員都以外語為主,營造出高尚有格調既氣氛,所以我同朋友都正經起黎,決定慢慢食慢慢講~未上菜前,餐廳會先上新鮮空運過黎既車厘茄,又圓又大粒,多汁新鮮,餐前一水果,醫生遠離我~而鹽同檸檬則作食物調味之用餐前小菜係四個麵包仔,每個都有唔同特色,配少少橄欖油更帶到麵包既芳香,有香有脆有軟熟,岩晒大家既唔同口味~French Green Beans & Foie Gras,法國綠扁豆同鵝肝製成既沙律,第一次食鵝肝既沙律呢~色澤好豐富,綠扁豆既口感又爽又甜,非常新鮮,而鵝肝則有啲似腐乳味,口感都比較黏Spring Chicken Herb
IFC雖然唔係成日經過既地方,
但都時不時同朋友黎依邊搵下食,
日、韓、台、美既食物都已經食得太多。。
同朋友行過IFC,見最近新開既Ivy法國餐廳開業冇幾耐,
比人一種coffee shop既感覺,不過當然愈行愈精彩~
仲可以坐近窗口,對住成個維港境色,別有一番風味~
大部份服務員都以外語為主,營造出高尚有格調既氣氛,
所以我同朋友都正經起黎,決定慢慢食慢慢講~
未上菜前,餐廳會先上新鮮空運過黎既車厘茄,
又圓又大粒,多汁新鮮,餐前一水果,醫生遠離我~
而鹽同檸檬則作食物調味之用
餐前小菜係四個麵包仔,每個都有唔同特色,
法國綠扁豆同鵝肝製成既沙律,第一次食鵝肝既沙律呢~
色澤好豐富,綠扁豆既口感又爽又甜,非常新鮮,
而鵝肝則有啲似腐乳味,口感都比較黏
Spring Chicken Herbs De Provence,
法式既燒春雞特別香,香菜味又香又入味,
雞皮又薄又脆唔會肥膩,肉質好嫩滑,食落非常讚
味道一流,兩人份量既話,會有啲唔夠喉,所以要有個甜品頂頂肚~
Soufflé
Soufflé,黎到大家都好驚訝!好大個梳乎厘呀!
佢配左一個雲尼拿籽同霖酒既調味醬,
梳乎厘口感似泡沫,落左醬後濃濃既雲尼拿味湧上口,
而且口腔內帶少少霖酒既酒精味道
Soufflé
內裡好軟幼,一大驚喜之作,食完兩個人岩岩好飽囉~~