2021-05-25
成日都係foodie blogger見到「呼吸星球」既靚相,我都忍唔住上OpenRice 訂枱,過返個復古懷舊weekend 餐廳位於土瓜灣,由九龍城碼頭行過去5分鐘就到,門口放了兩張長櫈,再加埋塊日式既布簾,好有日式咖啡店既感覺,店內裝飾以復古為主調,雖然擺設好多但你又唔會覺得亂七八糟,我一直都以為餐廳主打輕食,但原來係主打日本和牛日本梅子酒蕃茄用上梅酒醃製,再撒上梅粉,食落好重梅味,好鍾意清湯燉石恒和牛肉小砵定食石恒和牛燉到好腍,清湯煮最能食到和牛既味道,清清地我鍾意,定食另有麵豉湯、牛蒡&蓮藕漬物附上特選鹿兒島和牛「沙朗」定食沙朗肉質柔軟,油脂分布平均,屬於和牛既特上部位,食落軟韌度同油脂都好平均,件數亦都唔少,d京蔥爆得好好味火炙半熟鹿兒島和牛燒肉定食呢個三角位每隻和牛都不夠10kg,屬極肥美稀有既部位,火炙後非常焦香,半熟薄身既和牛好綿,鋪滿成個飯,好好食極上石恒和牛燒肉定食「特選兩項部位」一款係瘦而肉味濃,一款係肥而油脂香既石恒和牛,同一時間可以試晒兩款極端既部位,各有各好味Latte奶打得好綿滑,咖啡味雖然唔算好濃,但整杯口感一流梨酒牛奶手工雪糕老闆造了一款沒雲呢拿味的牛
日本梅子酒蕃茄
用上梅酒醃製,再撒上梅粉,食落好重梅味,好鍾意
清湯燉石恒和牛肉小砵定食
特選鹿兒島和牛「沙朗」定食
火炙半熟鹿兒島和牛燒肉定食
極上石恒和牛燒肉定食「特選兩項部位」
Latte
奶打得好綿滑,咖啡味雖然唔算好濃,但整杯口感一流
梨酒牛奶手工雪糕
老闆造了一款沒雲呢拿味的牛奶雪糕,配上日本梨園果實酒,上面再加左薄荷葉碎,成杯既味道好有層次,唔太甜,好好味
香蕉朱古力雪糕小窩夫
賣相不錯,用上食用花作點綴,朱古力雪糕入面有碎朱古力,但整體略甜
雖然價錢一d都唔平,但和牛高質,環境亦都好舒適,店員好有禮貌,同埋weekend竟然都無限時,食得輕鬆又放鬆,真係值得讚賞!