2019-07-09 303 瀏覽
平時我都比較偏好於中菜,好少食其他菜式。所以都幾長時間無食過西餐了。突然心思思開始尋覓西餐廳來解下口癮。見佢離屋企都係幾個站,一於約埋中學好友一齊撐抬腳,食個“燭光晚餐”,享受下西式嘅情調。入到餐廳睇到環境都幾小巧溫馨,仲有擺好餐巾。好似好正式咁。唸起有部電影個主角,攞啲餐巾當係口水肩,唸起就覺得搞笑。我地見MENU啲嘢食幾啱我地食,樣樣都想揀。於是我地就揀咗四樣嘢食:【比利時黃番茄凍配魷魚沙律】:我就唔中意食得啲菜嘅沙律,覺得好dry,我發覺佢呢度啲沙律都有肉噶,一係軟殼蟹,一係牛肉,我地就揀咗魷魚。食落真係好fresh,黃番茄配魷魚,真係好清新,有一種在大海暢遊的感覺!【龍蝦汁意大利麵配風味燒波士頓龍蝦】龍蝦整到好好味,啲配料好入味。意大利麵啲汁幾creamy,唔錯!【炭燒美國頂級肉眼扒】燒到啱啱口,入口好嫩滑juicy,牛味十足!【香草燒春雞】雞肉都整得幾好,肉質都好滑,表皮燒得微焦,味道都醃製得唔錯!樣樣嘢食都幾滿意,扭轉了我對西餐的刻板印象。先前真係覺得西餐唔好食,等得又耐,分量又少,又貴。不過今次係初味食嘅一餐讓我對西餐有點動心,雖然等待時間都會有點長,但我認為這樣的食物質

入到餐廳睇到環境都幾小巧溫馨,仲有擺好餐巾。好似好正式咁。

唸起有部電影個主角,攞啲餐巾當係口水肩,唸起就覺得搞笑。

我地見MENU啲嘢食幾啱我地食,樣樣都想揀。

於是我地就揀咗四樣嘢食:

樣樣嘢食都幾滿意,扭轉了我對西餐的刻板印象。先前真係覺得西餐唔好食,等得又耐,分量又少,又貴。不過今次係初味食嘅一餐讓我對西餐有點動心,雖然等待時間都會有點長,但我認為這樣的食物質素值得等待,分量也充足,價錢也合理。
2019-07-06