2016-05-14
放工同3位好友去世貿食燒肉。牛禪喺世貿13樓,入面環境都唔錯,地方闊落,大家唔洗坐到好迫,而且又冇油煙味,食飯傾計都唔錯。Menu主要以燒肉為主,肉類的種類很多,另外仲有刺身、小食同埋飯、烏冬可以選擇,諗唔到揀咩嘅可以選擇套餐,有晒所有野。三點前菜食物未到之前,店員為我們送上前菜,估唔到前菜都有鮑魚食,更顯尊貴。 一口芝士 $88大愛呢碟前菜,芝士被炸成金黃色三角形,外層微脆,一咬落去要小心被燙到,芝士熱辣辣又軟綿綿,芝味十足。多春白飯魚 $88感覺有d似食緊椒鹽鮮魷,不過入口唔係椒鹽味,而係香脆既感覺,白飯魚食落有嚼勁。芒果蟹籽沙律 $88芒果好鮮甜,沙律新鮮爽口,中間仲有蟹柳,沙律醬份量剛剛好,食落好清新。5點特選刺身內有魴鮄魚 $298薄身,晶瑩剔透,吃到很新鮮,淡淡既魚味帶點鮮甜,一點魚腥味也沒有,入口爽口,配上特製的醋,更能帶出魚的鮮味。金目鯛 $188外層被烤過,魚肉鮮甜,非常正。油甘魚腩 $168油脂分布均勻,吃得到濃濃的油甘魚香。深海池魚 $168池魚肉質較爽口。三文魚腩 $108三文魚腩可看到銀白色的魚皮,厚切多肉,入口很肥美。火灸近江牛露筍卷 $228表面灑上少許金
外層被烤過,魚肉鮮甜,非常正。
油脂分布均勻,吃得到濃濃的油甘魚香。
池魚肉質較爽口。
三文魚腩可看到銀白色的魚皮,厚切多肉,入口很肥美。
表面灑上少許金箔,令其更加高級,露筍爽口,火灸近江牛的肉質鮮嫩,非常美味。
好好食的一道菜,食完令我讚不絕口,一來海膽非常新鮮, 夾着脆脆的紫菜及壽司飯吃很匹配,二來和牛刺身很鮮嫩,生吃也沒有血腥味,反而是感覺鮮甜,咬下去非常軟滑。起初也覺得這道菜很貴,但吃完後覺得絕對對得起這個價錢,因為A5近江牛質素很高。 燒肉拼盤揀左四款肉類:
輕輕燒一陣近江肉眼已經變得淋,食落入口即溶,合上咀巴回味無窮,第一次吃到燒完仍然咁淋身既牛肉,肉質十分鮮嫩,入口還有美味的油脂分泌出來。 和牛牛舌 $188/100g
與近江肉眼的口感不同,吃下很爽口,再帶少許煙韌。
成塊肉感比較重,即使燒完仍能保持肉汁,咬落去Juicy,而且牛味濃郁。
與近江牛的口感不同,吃下很爽口,再帶少許煙韌,油脂亦很香口。 大蝦 $168/2隻
大蝦已經預先開邊,入面放上牛油,令客人更容易燒,而且又可以令牛油溶化入蝦肉內,燒完後好輕易就拆開蝦殻,入面好多肉,大蝦肉質好彈牙,啖啖肉,就咁食唔使點醬已經覺得好新鮮 。
好輕易就能從殻中拆出蟹腳肉,蟹腳燒完仍然有蟹汁,蟹肉鮮甜,仲有d海水味,好新鮮。
巨峰味既乳酸,提子味唔會好酸,用黎配燒肉就最適合不過。 店員會經常留意住客人燒肉既情況,以防客人燒唔熟/唔識燒。店員亦教我們應該先燒至一邊出血水,才反轉另一邊再燒。 最後仲食埋柚子雪皅及綠茶雪糕,滿足到不行,食完呢餐,我諗我搵到我心目中的The One燒肉餐廳。