2020-03-23
我愛慢煮位置:西營盤首先講下我地第一個前菜芝士溫泉蛋大啡菇($36)顧名思義就係大啡菇上面有隻溫泉蛋同一塊芝士,溫泉蛋勁滑,再加上焗到有少少溶嘅芝士同埋下面個大啡菇,口感非常好,可以食到個層次感,好好味😋一樣要推介嘅,就係佢地既炸蕃薯條($28),脆得黎又唔會話炸得好勁,再加埋個黑松露蛋白醬,作為前菜真係好開胃。另外,我要推介佢地既法式油封鴨脾($118),油封技術非常之出色, 令到鴨髀入面嘅肉汁都封鎖住晒係入邊,味道亦都非常好,唔會太咸。🦆👍🏿🤤 之後要介紹就係安格斯頂級西冷牛扒,亦都係我地叫嘅最後一個主菜,首先要讚嘅係調味,用左香草加黑胡椒嘅味道進一步昇華左西冷牛扒嘅肉味,而且肉質適中,唔會好似出面花x餐廳嗰啲咁醃到淋哂,雖然有一邊煮得好好,但係另一邊有少少熟得滯,只有呢一個美中不足。最後要講嘅就係飲品,今次同朋友每人叫左一杯特飲,一杯係荔枝接骨木花特飲($38),擺設非常之特別,味道都好好, 唔會太甜。另一杯係西柚薑啤特飲($38),酸得黎帶少少薑嘅辣味,加上有少少糖水,飲起上黎好似坐緊過山車咁。當然唔少得嘅係環境啦,餐廳環境好寬敞好舒服,比我同朋友一個無憂無慮嘅環境進食。📩留言
位置:西營盤
📩留言話我地知,你鐘意
💰人均消費:$100-200不等
🤤味道:👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼( 5 👍🏼為最高)
🏖️環境:👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
🙇🏻♀️服務:👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
📍我愛慢煮 (上環)
上環普慶坊18號地下G2號舖
#冬陰生活日記_cafe
#冬陰生活日記
#hk#hkfoodie#hktravel#hongkong#852#美食#慢活#開飯 #hkig#hkiger
#852#hkfood#呃like勝地#kol #香港必食#香港搵食#香港戶外餐廳#拍拖好去處#香港cafe#少女心#香港chill地方 #igdaydaydream10 #igdaydaydream50