2008-12-29
一年前係日本機場買左12粒返香港, 隔左咁耐已經唔記得晒d味道lu哈哈 淨係記得綠茶係最好味!!! 而caramel pudding就好苦而家mochi cream黎左香港, 梗係要重溫一下忘記左既味道香港比日本少好多味道, 又有剔剔紙提供, 所以好快就揀到6粒喇返到屋企雪左一陣就拎出黎同DadiMami分享第一層外皮全部都好柔軟, 第二層麻糬煙煙韌韌, 第三層係口感沙沙既豆蓉, 內層係幾滑既cream綠茶 : $13外皮沾滿抹茶粉, 豆蓉好濃抹茶味!!唔好當佢係宇治金時, 因為紅豆只得一兩粒, 而且係極細粒不過無紅豆亦無損佢既抹茶香, 單係抹茶已經好美味我愛抹茶=) 其餘的都普普通通, 實在唔值咁貴一粒蘋果批 : $17最貴, 亦係腍得最快既, 不過豆蓉係咁多粒之中最滑的有少少驚喜, 入面除左蘋果jam竟然仲有d脆酥皮, 不錯但係實在唔值17蚊囉, 多左d酥皮就貴4蚊??!!莓酒提子 : $13淡淡的rum酒味, 中間只得一粒提子乾, 同人share既話只有一個人會食到, 除非切開粒提子haha朱古力 : $13朱古力味不濃, 但都唔錯紅莓蜜糖 : $14太甜了!!!唔似紅莓, 似士
返到屋企雪左一陣就拎出黎同DadiMami分享
第一層外皮全部都好柔軟, 第二層麻糬煙煙韌韌,
第三層係口感沙沙既豆蓉, 內層係幾滑既cream
綠茶 : $13
外皮沾滿抹茶粉, 豆蓉好濃抹茶味!!
唔好當佢係宇治金時, 因為紅豆只得一兩粒, 而且係極細粒
不過無紅豆亦無損佢既抹茶香, 單係抹茶已經好美味
我愛抹茶=)
其餘的都普普通通, 實在唔值咁貴一粒
蘋果批 : $17
最貴, 亦係腍得最快既, 不過豆蓉係咁多粒之中最滑的
有少少驚喜, 入面除左蘋果jam竟然仲有d脆酥皮, 不錯
但係實在唔值17蚊囉, 多左d酥皮就貴4蚊??!!
莓酒提子 : $13
淡淡的rum酒味, 中間只得一粒提子乾,
朱古力 : $13
朱古力味不濃, 但都唔錯
紅莓蜜糖 : $14
太甜了!!!唔似紅莓, 似士多啤梨人造味道, 而且食唔出蜜糖味
藍莓乳酪 : $14
好難食, 我最怕d咁假既人造味道!! 無藍莓味, 更無乳酪味, 只有咳藥水味
下次會試埋今日售罄既香蕉朱古力, 我記得呢個都唔錯架
之後mochi cream會係我甜品生涯中告一段落…