2025-01-12
位於堅尼地城區的西城東北菜,可以話係香港少有的東北菜館。集燉,燒,溜,炒乜都有嘅一間東北菜餐廳,有超值午市套餐,有涼菜,東北方味,鐵板乾鍋,河海鮮,川湘菜,蔬菜類,主食,餃子,飲品和酒等等,所以唔係淨係東北菜咁簡單。而餐廳的燈亦好有東北特色,就係大紅棉襖的燈框架。呢日來到點咗比較少食的“蒜泥肘花”,肘花味香肉美,食落唔會“柴”同時又唔“油膩”,一片片沾D蒜蓉,真美味;“皮蛋豆腐”係一道人人皆喜歡的涼菜,呢度個汁嘅調味集辣,香,酸,甜於一身,好快食完,好開胃,下次來一定要再點過;至於北方大東北的主食必定係餃子,又點可以唔叫呢,嗌咗一份我喜歡的口味“韭菜鮮肉餃”,size大細適中,饀料充足飽滿,好juicy,好似返到當年喺哈爾濱的第一餐💚另亦嗌咗個超值lunch set ,佢就係紅燒排骨套餐,排骨大大份,够晒入味,食得飽飽,仲有大把嘢想食,下次再來過☺️