2021-07-11
2062 瀏覽
今個夏天真係熱到熔,朋友住大圍約我去食水冷麵消暑,我未食過但聽到水冷兩字即時話好。餐廳在大圍一大街上,容易搵。店前有幅大牆畫色彩鮮艷,很吸睛。11:55門外已有一條小人龍,攞左籌就跟在後面排隊。牆畫前面放左一排凳俾客人坐住排隊,都算貼心。我哋攞2 號籌,好快就叫到,掃完安心探埋熱就入得去。安排兩人座卡位,張檯有D細,不過兩份餐都放到。餐牌有兩大本,一本專門係午餐用,本係散叫用。通常食午餐套餐抵D,所以專心看午餐嗰本,餐牌圖文並列,設計可愛,辣度用辣椒數目顯示,一睇就明。我今次目標係水冷麵,有三款可揀,我要左北寄貝水冷麵。朋友想食粉絲,要一個大醬海鮮粉絲鍋。套餐配飲品,要了紅棗柚子茶。飲品先上,一貫韓式柚子茶風味,茶內有紅棗柚子絲,甜甜哋幾好飲。接著大醬海鮮粉絲鍋跟白飯上檯,鍋不大,但入面裝左好多料,有魷魚,青口、蝦、節瓜,粉絲等,餐牌見辣度有兩隻辣椒,不過D 湯又唔係好辣,味道鮮甜,湯用來撈飲好好味。主角上檯,北寄貝水冷麵,一大盤放上大冰塊的冷麵,紅噹噹北寄貝、小蕃茄、橙橙紅蘿蔔絲,綠綠青瓜絲,蔥花、奶白芽菜,白蘿蔔絲、黃白色流心蛋,睇見已胃口大開,飲一啖蘿蔔味湯底,微酸帶甜,口感清新
主角上檯,北寄貝水冷麵,一大盤放上大冰塊的冷麵,紅噹噹北寄貝、小蕃茄、橙橙紅蘿蔔絲,綠綠青瓜絲,蔥花、奶白芽菜,白蘿蔔絲、黃白色流心蛋,睇見已胃口大開,飲一啖蘿蔔味湯底,微酸帶甜,口感清新,湯底夠冰,涼氣直入心肺,一路食一路透心涼,麵條爽口彈牙,食得特別起勁,真係消暑佳品。
今日一試愛上水冷麵,有時間下次再食過。
紅棗柚子茶
大醬海鮮粉絲鍋