2013-03-07
二月份終於有時間再來食 Chocolate Rain 主題食物,今日放半天假去完港島東之後,就回上環食個下午茶,因為平日嘅關係,人不算太多,更有傳媒在拍攝和嚐試新產品。Chocolate Rain 主題食物由下午三點開始,店員奉上下午茶餐牌和 Chocolate Rain 主題食物嘅餐牌,不用再研究食咩,一早已經揀定食 Fatina の秘密花園 (日本紅豆忌廉銅鑼燒,北海道 3.7 牛乳軟雪糕) $55。平時不好紅豆嘅我,為了 Chocolate Rain 也破例食紅豆,嘻嘻!轉眼間,Fatina の秘密花園已經奉到我面前,睇到有 Fatina 笑笑口嘅銅鑼燒,真係好得意,食起嚟都特別開心。北海道 3.7 牛乳軟雪糕用小杯盛著,配上大大粒士多啤梨和果醬,賣相都不錯。先試北海道 3.7 牛乳軟雪糕,香軟幼滑,奶味香濃,真係好好味,如果份量多啲就好喇,哈哈!銅鑼燒餅很鬆軟,內裡夾著日本紅豆和忌廉,紅豆不甜,忌廉不滯,配搭得宜,突然又覺得紅豆忌廉幾好食,嘻嘻。士多啤梨好大粒,新鮮香甜,而士多啤梨醬甜酸度適中。而放上杏仁片嘅忌廉都幾滑,最重要係唔甜,真係幾好。唔好睇銅鑼燒以為細細件,原來食晒一
Chocolate Rain 主題食物由下午三點開始,店員奉上下午茶餐牌和 Chocolate Rain 主題食物嘅餐牌,不用再研究食咩,一早已經揀定食 Fatina の秘密花園 (日本紅豆忌廉銅鑼燒,北海道 3.7 牛乳軟雪糕) $55。平時不好紅豆嘅我,為了 Chocolate Rain 也破例食紅豆,嘻嘻! 轉眼間,Fatina の秘密花園已經奉到我面前,睇到有 Fatina 笑笑口嘅銅鑼燒,真係好得意,食起嚟都特別開心。北海道 3.7 牛乳軟雪糕用小杯盛著,配上大大粒士多啤梨和果醬,賣相都不錯。 先試北海道 3.7 牛乳軟雪糕,香軟幼滑,奶味香濃,真係好好味,如果份量多啲就好喇,哈哈! 銅鑼燒餅很鬆軟,內裡夾著日本紅豆和忌廉,紅豆不甜,忌廉不滯,配搭得宜,突然又覺得紅豆忌廉幾好食,嘻嘻。 士多啤梨好大粒,新鮮香甜,而士多啤梨醬甜酸度適中。而放上杏仁片嘅忌廉都幾滑,最重要係唔甜,真係幾好。 唔好睇銅鑼燒以為細細件,原來食晒一個都好滿足,只見隔離檯,食完一個餐再食這個,佢食剩咗半片銅鑼燒,真係有點浪費。
下次如果有機會,再試其他主題甜品。