2010-11-09
上禮拜由上海返香港,太太已經book咗鮨福助,我當然唔會反對。經常來往中港兩地,只有週末返屋企。平時冷落嬌妻,返嚟香港食餐貴d嘅“補償”下都得啩?之前喺福助同朋友食過一次,但嗰次有d傷風,食之無味,寫感覺有欺騙之嫌。今次就唔同,有期待。餐廳主打魚生壽司。我覺得食魚生壽司除非你喺日本通,好似Lodax咁嘅半桶水最好唔扮識嘢,Omakase (お任せ) 就最穩陣!師傅第一味喺日本生蠔,用酸汁刺激一下味蕾。用料新鮮,蠔有甘味,正! 再來mok皮白魚卷鮟鱇魚肝夾日本葱,又正。 第三道喺時令秋刀魚,魚味濃郁,晤食走寶! 再來北極貝亦極鮮甜。跟手嚟二件toro,雖然唔係最肥嗰部份,但油香入喉,冇得頂! 然後由師父創嘅紫菜卷鮮日本帶子鵝肝-倒覺得不及食食材鮮味過癮。好,轉戰壽司-先嚟魷魚,再嚟牡丹蝦。保持之前嘅高水準。跟住嘅炸海帶包海膽跟之前嘅紫菜卷鮮日本帶子鵝肝一樣,唔喺我杯荼。。。簡簡單單仲得我心,花巧可免則免。之後嘅木魚壽司,唔。。。木魚我都喺鐘意用嚟做木魚乾!做壽司有新鮮感但味薄。再食秋刀魚壽司,即刻囉返分!一樣肥美yummy。。。然後上牛肉壽司、海膽壽司、O-Toro壽司、深海池魚壽司。。
師傅第一味喺日本生蠔,用酸汁刺激一下味蕾。用料新鮮,蠔有甘味,正! 再來mok皮白魚卷鮟鱇魚肝夾日本葱,又正。 第三道喺時令秋刀魚,魚味濃郁,晤食走寶! 再來北極貝亦極鮮甜。跟手嚟二件toro,雖然唔係最肥嗰部份,但油香入喉,冇得頂! 然後由師父創嘅紫菜卷鮮日本帶子鵝肝-倒覺得不及食食材鮮味過癮。好,轉戰壽司-先嚟魷魚,再嚟牡丹蝦。保持之前嘅高水準。跟住嘅炸海帶包海膽跟之前嘅紫菜卷鮮日本帶子鵝肝一樣,唔喺我杯荼。。。簡簡單單仲得我心,花巧可免則免。之後嘅木魚壽司,唔。。。木魚我都喺鐘意用嚟做木魚乾!做壽司有新鮮感但味薄。再食秋刀魚壽司,即刻囉返分!一樣肥美yummy。。。然後上牛肉壽司、海膽壽司、O-Toro壽司、深海池魚壽司。。。都很滿意。最後用牡丹蝦頭做麵豉湯,當然甜美!但唔知點解仲要加個海帶湯? 唔知喺唔喺驚我哋唔夠喉?
我唯一影低嘅喺裝飾得清雅嘅日本蜜瓜。喺唔喺好靚?
到此,心水清嘅朋友可能已經問:“究竟食咗幾多件?” 能夠喺三秒內答到嘅我甘願佩服!!
後記:據講,魚生來貨好,都要老板俾師父cut最好嘅部份俾客食。闊佬嘅切最好出嚟,成本自然增加。點樣搵平衡?點解有d餐廳好好多?做生意嘅宗旨已經決定咗。。。福助,我撐你!!