1K
2019-08-28 1273 瀏覽
新蒲崗 mikiki附近有間新開嘅餐廳叫「 叉燒丼家」,睇到個名好明顯必食叉燒, 身為一個叉燒迷梗係要嚟食番碗靚嘅叉燒飯啦。餐廳裝修很好精緻,有好多豬仔裝飾, 佈置亦好有心思, 座位寬闊,後排仲有卡位, 坐得相當舒適自在。必點推介「叉燒丼飯」,有兩隻煎很好靚嘅太陽蛋,加埋一排靚靚瘦叉燒,賣相好吸引。雖然叉燒比較瘦,沒肥膏,唔好以為瘦叉燒會又乾又鞋,但佢哋嘅叉燒肉質軟嫩,唔覺得韌,仲好彈牙。我最喜歡佢哋在碗內加上蔥油,非常香口,令蛋汁叉燒及蔥油,三種味道混合得好有層次,相當美味。另外咸牛肉3吋多士,有厚厚的牛油夾上咸牛肉蛋多士,十分邪惡。麵包香脆,厚牛油加上咸牛肉及蛋,非常夾同好惹味添。朋友唔食牛,所以點咗蔥花炒蛋脆多士 ,蔥花炒蛋好香,加埋厚厚牛油,好食到停唔好口。特別推介「紅豆冰」,可以食得粒粒紅豆,奶味剛好唔會太甜,好有懷舊的風味。餐廳好環保,全用蔗飲管,呢個位加份,值得再來幫襯。

• 紅豆冰
  • 蔥花炒蛋多士