2023-01-22
今日和老公喺D2place 睇完戲,突然記得附近有間港式經典扒房~金鳯大餐廳!好嘢食當然要花點時間排隊,幸好大約排咗半小時就可以入座!我們入座後,點了以下的食物:美國牛小排餐 $190鴛鴦扒餐(雞扒+豬扒)$120熱西洋菜蜜雜果賓治 餐前包+忌廉湯其他餐廳的餐包通常凍冰冰,但金鳳的餐包永遠熱辣辣,這點我十分欣賞!忌廉湯亦相對比其他餐廳大碗,creamy 得來又濃味,好味😋美國牛小排 ~我點了七成熟~黑椒汁,牛排好淋身,牛味濃郁,黑椒汁配牛扒絕對冇得輸,亦有好多配菜和薯格,份量十足,這個絕對是我的最愛鴛鴦雞扒+豬扒配蒜蓉汁,又係大大份,雞扒煎到皮脆肉嫩,一啲都唔會鞋口,另外豬扒厚到十足,亦係好軟淋,配上蒜蓉汁加熱辣辣的薯條,味道非常好整體而言,餐廳食物質素非常高而且份量足!雖然非常忙碌,但職員態度友善,淋汁的時候一定會提你拿起餐紙擋住,以免弄污衣服!下次想鋸扒的時候,金鳳一定是不二之選!
我們入座後,點了以下的食物:
美國牛小排餐 $190
鴛鴦扒餐(雞扒+豬扒)$120