2017-05-10
講真 , 很少餐廳我會給它們差評 , 話晒係香港生存也不是易事 , 但這一次真的不吐不快!自問我就算心情唔好都唔會全程黑面, 至少我都會盡我能力禮貌一點, 給大家多一點微笑 , 我唔想因為我的情緒去影響人地. 而在這裡恭喜你,你終於比我做到全程黑面!(鼓掌….! )係門口,至接待處都好無問題 ( 當天本身心情靚靚),我仲聽到接待處清楚咁叫咪講兩位落緊黎. 咁我地落到去之後客人唔多 ( 有一半地方係無開) , 侍應都唔係忙, 但就無人過黎招呼我地坐邊,我地都企一企先打 , 隔多陣先有人Service我地( 可能你覺得我港女, 要有人Service 先坐 , 但其實都要睇下當然情況 , 佢個格局 , 佢地內部的對答等等… 你估依道大排檔咩? )之後淨係放低左本Menu就行開,茶都無問我地要乜但隔離枱有架喎 , 可能佢地自己點架呢 ( 可能係新式點心無茶都唔奇掛 )點知落完單,比埋張單你寫住茶位20, 加一又點少得 ( 心諗下唔係下嘛?)1. 小新生炒糯米飯 $69好快就上菜,其實佢的味道都唔錯 , 糯米飯炒好香 , 唔會煮到爛晒 , 食落口都仲係有一粒粒的感覺 (有驚喜)但有芫茜 (
話晒係香港生存也不是易事 ,
但這一次真的不吐不快!
自問我就算心情唔好都唔會全程黑面,
至少我都會盡我能力禮貌一點, 給大家多一點微笑 ,
我唔想因為我的情緒去影響人地.
而在這裡恭喜你,你終於比我做到全程黑面!(鼓掌….! ) 係門口,至接待處都好無問題 ( 當天本身心情靚靚),
侍應都唔係忙, 但就無人過黎招呼我地坐邊,
我地都企一企先打 , 隔多陣先有人Service我地
( 可能你覺得我港女, 要有人Service 先坐 , 但其實都要睇下當然情況 , 佢個格局 , 佢地內部的對答等等… 你估依道大排檔咩? ) 之後淨係放低左本Menu就行開,茶都無問我地要乜
點知落完單,比埋張單你
寫住茶位20, 加一又點少得 ( 心諗下唔係下嘛?) 1. 小新生炒糯米飯 $69
好快就上菜,其實佢的味道都唔錯 , 糯米飯炒好香 ,
唔會煮到爛晒 , 食落口都仲係有一粒粒的感覺 (有驚喜)
但有芫茜 ( 完全圖文不符@@) 我朋友唔食芫茜
淨係整開啲芫茜都令到個飯凍晒.
( 點解唔換? 自己唔食唔想搵人麻煩啫) 之但係上完糯米飯都係無人問過我地要咩茶 ,
要我地開口先有 茶
再者上埋個蠟腸卷同流沙包 ,
個店員完全無出過聲 , 亦都無示意過就放係隔離
唔係隔離無人我真係唔知原來碟野原來係我地嘅.
2. 小白蠟腸卷 $49/2個
除左個賣相..............好靚之外
味道 : 包-普通 ,
蠟腸-調味正常 , 鹹香
口感: 包- 都鬆嘅, 至少無水濕左.
蠟腸-得個油, 一咬落係全口油. 3. 不理不理左衛門奶黃流沙包 $49/2個
味道係唔錯嘅 , 同酒樓的一樣味道 , 蛋黃同牛油味都好香,
諗住可以玩下 , 去吉下佢個鼻孔.
但我已經最快速度去吉佢鼻孔同食左佢都唔係好覺流沙. 由無茶開始醞釀住迫我比差評 , 對客的態度 , 做事的方法 , 而我最唔接受係下面依件事:
事源我地點左 共2籠蒸包 , 由於要我地自己移動的關係 (因為本身佢放左係隔離),
我地咪將2個籠移動到我地的正前方 , 仲疊住左 ,
上面果層一拎起左個包放緊口之制就比人(待應A)收起上層的蒸籠,
由係申隻手過黎到拎起都無講過任何一句說話或示意手勢.
我第一反應係禁住唔比人拎走, 之但係佢仲要同我鬥左下力.
(我知道我禁住係啲奇怪 , 但依個係自然反應 , 果道係我張枱, 我地係坐平排 , 前面對住牆 , 有人係後面無喇喇係我不知情的情況下伸手過黎拎走野, 我無後眼我唔知你係邊個, 就好似有人搶野咁的感覺, 加上又食緊野出唔到聲, 我唯有用手禁住個蒸籠.)
到我吞左個飽同佢講我想點之濟 , 佢(待應A)仲要比說話我聽 , 咩態度? 不過我聽唔清楚佢講咩, 啲語氣態度一聽就知唔係好野 , 堂堂一個大男人講野都講唔清, 仲係道依依umum .
再黎又有待應(待應B)打算收起 , 但佢(待應B)有出聲我覺得無問題, 但同時(待應A)又再用一個唔好嘅態度同待應B講唔好收我啲野. 分明比說話我聽.
總括黎講 , 糯米飯同流沙包味道平均我都覺得可以.
但態度十分差. 我真係未試過可以嬲到打咁長食評.