2021-03-27 2420 瀏覽
其實我感覺到廚師對煮嘢食嘅熱誠,但係佢比較適合做返自己專長嘅菜式,小店人手有限,唔需要刻意做啲乜嘢擺盆,玩太多新菜式。其實我哋幫襯左兩次,兩次都係廚師發板(版?)。第一次係禁堂食嘅時候,海鮮外賣返屋企質素可能冇咁好所以想俾多次機會佢,所以前排再去多次堂食。其中有一味桂花白鱔,我覺得有啲浪費咗,可能廚師想帶出鱔嘅鮮味,所以佢冇調味,鱔嘅皮煎到好香,但係響碟上嘅桂花同埋蜜糖,同鱔嘅味道格格不入,而且條魚本身嘅肉比較實,響冇調味嘅狀態下鱔嘅肉會有少少酸味,我寧願佢做返豉椒,好似大排檔風格咁。魚湯菠菜好好味,聽講佢係魚湯好出名所以呢啲招牌嘅冇問題。跟住就嚟咗一個龍蝦,龍蝦下面係啲煎香嘅米粉餅,龍蝦好新鮮,廚師就咁煎香唔使點調味都好鮮甜,但係下面啲米粉份量太多,表面有煎香嘅地方好快就凍咗,剩返下面有啲濕嘅有少少不倫不類,龍蝦仲有一小碗湯汁,湯汁冇乜味道,作用不大,我寧願佢俾返伊麵底。頭盤係蒜蓉金菇聖子同埋扇貝,我本身好鍾意食蒜頭,覺得蒜蓉唔夠多,同埋佢冇好似出邊放D滾油,令到成碟野香口。總括嚟講成餐飯我覺得好清淡,可能廚師想帶出佢海鮮本身好新鮮唔需要太多調味,但係作為一個食慣味精嘅香港人來講,成

其實我哋幫襯左兩次,兩次都係廚師發板(版?)。

魚湯菠菜好好味,聽講佢係魚湯好出名所以呢啲招牌嘅冇問題。

總括嚟講成餐飯我覺得好清淡,可能廚師想帶出佢海鮮本身好新鮮唔需要太多調味,但係作為一個食慣味精嘅香港人來講,成晚咁多碟菜全部白雪雪,有啲唔係好習慣。

最後,我絕對感受到廚師對佢食物質素嘅執着,佢希望比最好嘅俾我哋在座每一位,但係亦都希望佢明白自己只不過係一間小店,一個人同一時間要做咁多唔同嘅菜式,又要照顧咁多個客人,菜式可以保守少少,唔使做咁多花巧嘢,我相信有繼續去光顧佢嘅都係鍾意食佢嘅撚手嘢食,而唔係想試佢啲新菜式。