2022-08-29
同女朋友有共同喜好, 愛吃又鮮又特別 的日本壽司. 大家一起覓食找新意.銅鑼灣系飲食天地, CUBUS 又系日式食肆集中點. 滝壽司 - Japanese Fine Dining , 要去試下.我們訂了檯, 也電話訂好了餐. 時令食材, 選 KAORI, 薰 $1,800/位.準時到達, 師傅已在位了. 我們喜歡坐在吧台前, 享受看師傅製作. 店員奉上綠茶, 好清新 !前菜, 製作出色, 有水雲, 酒煮榮螺, 海老, 北海道粟米, 好睇又好食.我特別喜歡吃 酒煮榮螺, 肉質清爽, 帶少酒味, 女友愛食滑如絲的酸水雲. 漬物: 有醃制酸子薑, 大頭菜, 柚子醋蘿蔔, 十分開胃.師傅送上, 鱸魚壽司 & 鱸魚刺身. 並介紹先吃清淡口味開始. 鱸魚刺身好嫩滑, 鱸魚壽司重鋪上炒香烏魚子, 鮮味更突出.北海道帆立貝海膽鮮甜的帆立貝卷上味道香濃的海膽, 強烈的對比感十分可口, 估唔到有特別好食嘅效果. 竹籤魚, 燒皮極香, 浸過羌醋的魚味份外鮮甜, 超好食. 深海池魚 肥厚, 肉質細嫩, 略帶油脂, 師傅加上無花果酸汁, 添好味.
鱸魚刺身好嫩滑, 鱸魚壽司重鋪上炒香烏魚子, 鮮味更突出.
師傅先把紫菜烘脆, 肥美嘅拖羅放在紫蘇葉上, 又點上梅醬卷上一起吃. 拖羅,紫蘇葉, 梅味. 好滋味.
日本佐賀蜜柑, 金黃色果肉, 帶來滿滿的香與甜.
好好享受了一頓豐富日式壽司廚師發辦, 不用等待去日本了, 滝壽司, 食物整體質素高, 師傅介紹清晰, 大家對今晚的晚餐食物安排十分滿意.