2020-02-10 86 瀏覽
我愛試不同印度菜,亦不限於在重慶大廈內,其實香港有好多不同既正宗印度菜,真係好好味。今日黎到佐敦一條寧靜小巷中的一間indian food,真係好想介紹下比大家。入面光線柔和,又好寧靜,情調十分! 印度人其實好多都係素食者,我地一般成日諗起既印度咖哩,通常都會諗到有肉,但在正宗印度菜其實比較少有。今次我地都叫左不少vegetarian dishes. Mixed samosa印度三角餅,都係indian既common comfort food, 個餅皮實實地,入面由薯仔/洋蔥/鷹咀豆/ 不同蔬菜加上咖哩粉混合而成,所以成舊野都幾飽肚,唔太辣,幾好食! Mixed vegetarian curry呢度嘅擺碟好靚,入邊有不同蔬菜例如紅蘿蔔和蕃茄,識落好醒胃,一啲都唔漏。 Chicken biryani即係咖喱雞炒飯咁解,有咖哩一定要有飯至得。印度飯粒同廣東米唔同,較幼和乾身,食落好得意!伴隨既係有一碟yogurt送上,試過用以配飯食,但就唔太岩我口味了,大家可以試下,可能岩大家都唔定!

Mixed samosa

Mixed vegetarian curry