2020-12-04
一講開拿破崙(明明係一個人名。明明係史學大題。英雄造時勢定時勢造英雄?)我就一定會問人有冇食過MIMOSA, 因為我覺得MIMOSA做到一個「指標」—— 好味嘅拿破崙至少應該有mimosa嘅水準。話說最開初我係食奇X同港式茶餐廳嗰種有合桃同奶油嘅「拿破崙」,曾經覺得好好食。後來無意中聽到mimosa, 又無意中發現自己經過,再無意中去到買到珍貴嘅每日限量拿破崙,我嘅人生——至少响pastry方面—— 從此不一樣。當然咁多年嚟,Mimosa拿破崙係有所變化,而酥皮呢啲手工嘢,同天時氣候原材料手工心情等等永遠有千絲萬縷嘅關係。但响我過往十年間近三十次光顧次數,佢做嘅拿破崙都保持到「初心」:酥皮厚薄適中,均稱,吉士挺身唔易溶,微酸少甜,生果唔出水但又唔會乾,試過雪兩日兩夜都保持餅身鬆脆,士多啤梨嘅香甜竟然幾乎比芒果出色(本身非草莓迷)。每次出mimosa拿破崙呢招冧親朋都無往不利。當然,我似乎更喜歡(或者懷念)當年吉士以較少份量但完全平均分佈並且完美粘合三塊酥皮(而且絕不移位,包括運送同叉落去),用叉食到最後一口佢都唔「冧」保持到形態嘅MAGIC。今日食嘅拿破崙美味依然,只係感覺多咗份「人間
當然,我似乎更喜歡(或者懷念)當年吉士以較少份量但完全平均分佈並且完美粘合三塊酥皮(而且絕不移位,包括運送同叉落去),用叉食到最後一口佢都唔「冧」保持到形態嘅MAGIC。今日食嘅拿破崙美味依然,只係感覺多咗份「人間煙火」同「玩世不恭」。
或者係我縱橫餅場十年後,千帆過盡,心境變老,脷胎亦一齊變舊,少咗當年嗰一分孺慕同清明。
雖然由聽到mimosa大名一刻至今,傳聞永遠離唔開佢同佢啲餅一樣出名嘅「西面兇靈」。亦都曾經帶住獵奇心態摸上門。但係未知係因為命中八字相合,定係「冇期望就冇失望」(買佢件餅啫,一買一賣,冇話邊個受邊個氣),咁耐以嚟遇到唔同店員,基本上一律心平氣和,溫和有禮,有求必應,有時好服務到令人受寵若驚........
天外有天,日後,或者會食到更多做得比mimosa好味嘅拿破崙,但呢間店根基深厚,做餅心無罣礙,始終都係最「攞得出手」嘅店家之一。