2006-01-17
今次罕有地由我做東,請一班姨媽姑姐食飯。訂位時已問定有否12人套餐,佢話做緊$1880的特價套餐,原價是$2,380。去到時竟然話冇得做,但個女部長好好人,佢話可以特惠給我,而且我己預訂了一個大布甸,佢話可以放棄套餐的甜品,加60蚊就可以有個大布甸。第一道上係雞燉翅,一梳梳翅蒲面,不過我覺得不似排翅,用筷子一夾就散,而湯底較油。窩貼大明蝦-炸得不算太油,不過味道好淡,一定要點沙律醬才有味。桂魚卷-魚肉唔結實,有少少霉的感覺;而炸的部份,亦不算好脆。大良炒鮮奶併野雞卷-炒得唔錯,不會過杰,變了糊狀,不過食落幾多油,較膩,而野雞卷不是十分脆口。炸子雞-媽媽大讚唔錯,皮脆肉嫩。另外,乳豬拼盆、生菜片鵪鶉崧、魚湯浸時菜算是不過不失的貨式。炒飯-炒得好乾身,不會太油,飯粒幾爽,配料亦十足。鴛鴦粉果-有炸有蒸,大家都認為炸最好食,炸得好透徹;雖然套餐份量足夠我o地12人食,不過我當然唔少得叫生炒骨啦,不過食落啖啖肉,似咕嚕肉多D。表妹覺得好食,而我就認為甜酸汁的味道恰好,但排骨就炸得唔夠脆,似是翻炸的。西米布甸-雖然大家都食到好飽,但大家對西米布甸都唔夠喉,後悔只叫了一個,如果再叫一個大布甸,我相
炸子雞-媽媽大讚唔錯,皮脆肉嫩。
炒飯-炒得好乾身,不會太油,飯粒幾爽,配料亦十足。
鴛鴦粉果-有炸有蒸,大家都認為炸最好食,炸得好透徹;
西米布甸-雖然大家都食到好飽,但大家對西米布甸都唔夠喉,後悔只叫了一個,如果再叫一個大布甸,我相信都食得晒。
布甸後還有奉送的芝麻糊,大家又讚好,認為係即磨芝麻,不是用粉沖制的,老豆仲食一次過了兩碗。
一家人一路食懷舊菜一路講懷舊事,雖然水準只是一般,最緊要開開心心又一餐。