2007-11-30
早排靚靚女友訂咗桌幫我慶祝生日,之前問極都唔肯講去邊,去到樓下見到同"峰。壽司"同一座大廈,心中打定輸數(小弟去過峰但非常失望...後話)。但正所謂"柳暗花明又一村",結果係喜出望外的一頓晚飯....女友唔鍾意坐sushi bar,所以訂了卡位,一入去已經招呼好好,個waitress好有禮貌。Dinner set 有兩款:$380 八道菜,或$500 十道菜。女友叫了八道,而我就叫了十道。無論八道或十道,啲食物都好新鮮好好味,不過十道嘅就更精緻一點。例如大家都有壽司,十道除咗有海膽外,竟然重有久聞嘅"白魚子"!先食海膽,勁鮮甜(同我喺北海道即開即食啲一樣。再食白魚子,一放入口...嘩!這個不得了! 軟滑清甜,極品極品!!!!最欣賞嘅係位靚靚waitress每次端上食物都會好詳細咁講解係啲乜,同點食法。雖然講解係唔會對食物嘅味道有任何幫助,但對於不晤日文的食客幫助很大,可以更深入咁品嘗過中滋味。如此細心,值得嘉許!!!我覺得嚟呢度食嘢千袛唔好用"峰壽司"或"羽壽司"嘅水平去比較。後兩者係好大眾化、抵食夾大件的日式食肆。而"壽司處今村"係較高檔嘅日本餐館,食嘅除咗一般壽司店食唔到嘅食物外,
我覺得嚟呢度食嘢千袛唔好用"峰壽司"或"羽壽司"嘅水平去比較。後兩者係好大眾化、抵食夾大件的日式食肆。而"壽司處今村"係較高檔嘅日本餐館,食嘅除咗一般壽司店食唔到嘅食物外,重有享受佢嘅細心同服務。
所以我話佢"貴,但一定會再嚟"!!!
(現場確實有好多日本人食嘢,大家有無喺香港嘅峰壽司見過日本人呢?)