2008-10-06 13 瀏覽
願意咩呀?願意再食這款皇后餅店的蛋糕。這是一星期內收到的第三個蛋糕。仍係藍苺cheese cake…友人話藍苺芝士大路款式得來算穩守保建,基本上人人食都沒問題。這個蛋糕原來又係好好味,我同朋友一致都覺得鋪面的藍苺、餅餡的芝士同餅底都做得極好,予以90分。鋪面的藍苺又係很真材實料,藍苺肉質不霉爛,一咬落去仍係鮮甜多汁。再混入很少很少的藍苺jam~正!我曾講過醬落得太多就很漏,但其實這個蛋糕就唔係像巿面的藍苺蛋糕頗馬虎咁倒pat醬落去就算,這款係要切開蛋糕才見到藍苺之間有很少的醬令每粒藍苺互相黐住。至於芝士餅餡裡,我又冇諗過偶然混入一兩粒的藍苺,除了又貪多粒苺外,咁岩切中藍苺時個芝士橫切面又會有藍苺色的雲石紋理,似雲石芝士蛋糕咁。坊間一般凍餅只用曲奇配牛油或消化餅配牛油壓成,反而這裡少有用上朱古力曲奇做餅底,再配上芝士、藍苺一齊食真係很得!我還很大言不慚同個朋友講,其實我很想lam埋個碟耶!XD三個人一齊食,其實三個都覺好食,而這篇食評以上的論點就係與另一位朋友的意見大同小異而一致通過再節錄放上來。食後感:這款蛋糕我同朋友都係第一次食,而皇后餅店的出品今次我就係第二次食。曾經食過皇后的一款
願意咩呀?願意再食這款皇后餅店的蛋糕。
這是一星期內收到的第三個蛋糕。
食後感:
這款蛋糕我同朋友都係第一次食,而皇后餅店的出品今次我就係第二次食。曾經食過皇后的一款重量級芝士蛋糕,當時另一位朋友仲同我講那款重量級芝士蛋糕由店方推薦俾佢,算係大熱招牌作咁,但到真正食就勁漏滯,自此怕怕皇后餅店的餅,這事講來都事隔約三年。
三年後的今日,原來係我與皇后邂逅的新開始,講來我都想有下一次再食。

既然我一星期內有三個蛋糕的話,咁我會覺得a1比美心好食但又未去到cova level,但皇后這款藍苺又拍得住cova。

***詳情不清楚的一律三分
確實名字不詳.但與藍苺芝士餅相近