餐廳: 創發潮州飯店
資訊:

2006-04-25 15 瀏覽
4月23號(星期日)星期六晚睇完個把幾火煮食比賽節目,兼且無乜胃口,個心其實想食辣嘢,不過媽咪想去創發食飯想咗成個禮拜,於是同爸爸三人一於去創發食午飯。十二點幾,一推門已經有人招呼:「老細幾位?」四圍望下,雖不至人頭湧湧,但圍圍都有人坐或者留咗座。近大門對正鹵水檔有位,啱哂!肚雖窄但至少眼可闊。睇過各位的食評,知道有道煙燻鴨,但唔知應該叫半隻定例牌。「例牌就夠啦。」落單的大叔如是說。再點咸菜豬肚湯及鵝腸,並由大叔拍板叫個潮州四寶菜。「夠食啦三個人。」大叔收筆。「多謝老細。煙燻鴨要等十零分鐘。」湯先來。老媽舀了-碗:「好味!」骨碌骨碌地喝。輪到阿爸拎起湯勺。屋企附近係有檔打冷,但近年覺得菜薄咗用料差咗,已經少去。(但其實人家做街坊生意,呢幾年都無乜起價,可以點?)我眼定定望住個湯,等。終於到我啦,〔大喜〕,點知側邊忽然多咗隻手伸入嚟……同我爭!?啊,唔係,係大叔上菜。「鵝腸要趁熱食,食完先飲湯啦。」見呢度d鵝腸比食開d切得寬,又肥美,相都唔影,轉抓(勺)為拿(筷子)。嗯,好脆口,好甘香──係肥,但點咗醋酸酸地唔覺膩。鵝腸食完,返轉頭飲湯。好味就唔駛講,飲完仲無先前咁飽滯。過咗一陣嚟四寶菜
4月23號(星期日)

鵝腸食完,返轉頭飲湯。好味就唔駛講,飲完仲無先前咁飽滯。過咗一陣嚟四寶菜,原來係炆黃芽白、金針、冬菇、蝦乾等等,我未食過,但覺啱胃口,尤其係d金針。

睇住伙計們抬箱琵琶蝦入廚房,阿姐拎碟石榴X行過,婆婆捧完一盤又一盤蒸韮菜粿出來,咦隔離叫凍龍蝦噃,嘩好大盤栗子炆豬手……過一陣,大叔第二次主動走嚟話燻鴨仲整緊。(唔緊要,我未睇夠。呵呵。)然後忽然放低隻碟:「兩隻蒸韮菜粿,食住先啦。」粿皮又白又滑,餡韮菜味濃帶汁,好味。(仲有一味,但依家差唔多飽,點算?)

燻鴨終於上枱。皮,脂,肉分明,層皮尤其靚,煙燻味濃但鹹味適中,肉有嚼頭但非「柴皮」。又係好味。(好彩係創發,唔係就成篇鱔稿咁。)清碟。

最後要讚大叔同婆婆的服務,尤其佩服大叔的判斷──例如識得放低兩隻而唔係三隻韮菜粿。(鼓掌)