2011-02-10 68 瀏覽
男友生日到啦,o個排日日蒲openrice,要搵慶祝好地方...但由於生日正日是星期一,都要返工,還是搵近我地既地方比較好,於是fade out左港島區,縮小範圍,最後揀左呢度!意義有二:首先係為慈善,部分收入都會捐出去!另外呢度有米芝蓮廚師做顧問,雖然唔係米芝蓮餐廳,但我同男友都有舖癮去試同米芝蓮有關既野~哈哈!而呢年,我整左個生日蛋糕送比佢,於是我早早就o係訂檯時講定,又o係中午將個餅擺o係餐廳先!夜晚8點,我地到達! 餐廳安排的是半圓檯,呢個位置有好有唔好啦~好,係因為可以同男友排排坐,距離close d而唔係隔住,唔好,係因為所有半圓檯都o係一入門口既位置,而呢間餐廳是不能關門既,所以可能會比較嘈(商場的噪音)anyway啦~其實餐廳唔係好大呀,但佢燈光配合都幾romantic既~!之後點菜,選擇頗多,我地叩左一個tasting menu set,再散叫其他食物! 但可惜今日無mussel啦~最後散叫左焗比利時白菜(唔exactly記得個名) & mushroom salad & seafood risotto!食物overall黎講好好,每樣野都好食,set menu既鵝肝配
但由於生日正日是星期一,都要返工,
還是搵近我地既地方比較好,
於是fade out左港島區,縮小範圍,最後揀左呢度!
意義有二:首先係為慈善,部分收入都會捐出去!
另外呢度有米芝蓮廚師做顧問,雖然唔係米芝蓮餐廳,
但我同男友都有舖癮去試同米芝蓮有關既野~哈哈!

而呢年,我整左個生日蛋糕送比佢,
於是我早早就o係訂檯時講定,又o係中午將個餅擺o係餐廳先!
夜晚8點,我地到達! 餐廳安排的是半圓檯,
呢個位置有好有唔好啦~
好,係因為可以同男友排排坐,距離close d而唔係隔住,
唔好,係因為所有半圓檯都o係一入門口既位置
,而呢間餐廳是不能關門既,所以可能會比較嘈(商場的噪音)
anyway啦~其實餐廳唔係好大呀,
但佢燈光配合都幾romantic既~!

再散叫其他食物! 但可惜今日無mussel啦~

食物overall黎講好好,每樣野都好食,
set menu既鵝肝配左酒煮梨的東西,兩者好match,減去鵝肝的油膩感;
對我而言,散叫的食物比較impressed,
那白菜是比利時入口既,有少少甘苦的味道是這種菜的特點!
配埋cheese同火腿焗好一齊食~好特別,值得一試!
而mushroom salad好足料,多mushroom又多salad vegetable,
mushroom炒過好香,愛菰者不要錯過,
而最後risotto係令我難忘的,
我是個愛risotto既人,去親有risotto既地方一定會叫黎試試!
而呢度既risotto好rich & creamy,唔知佢落左咩,每一啖都好香,
食完一啖又一啖! 當然我叩既是白汁上,所以有d heavy係難免的,
但even heavy, 我都忍唔到食好多,
呢度既risotto暫時係我覺得係我食過最好食既!

甜品時間,當然是我個蛋糕出場既時候啦~
我整既係Baileys cheesecake,吹蛋糕後,
侍應更幫我將切好的蛋糕decorate,連埋佢set既甜品一切上~
甜品係banana cake with ice-cream.

呢度食物好,服務亦好,
經理好helpful,上菜速度控制,添水,換碟etc都足,
最細心係佢知我地share food,連餐湯都分兩碗上(本身得一個)
仲要有埋deco,即係o係湯上的cream畫花...
經理臨走仲同我地傾計,又講下年見(生日飯XDDD)
wow...真係無揀錯地方...
我同男友過了非常愉快的晚上!!!!!!!
這是deco後的homemade cake
2011-01-03