2006-12-08
跟朋友二人, 很餓, 想吃fine dining, 猶記得這裡風評不錯, 價錢又不太貴, 一試。主要提供餐包及意大利菜湯加主菜的set, 不要set的話扣起18元。這裡不收加一, 明碼實價, 就像新派中菜不收茶芥一般nice。主菜set 約$130-$160。算抵食的。叫了德國咸豬手及紐西蘭羊架medium rare。先吃餐包, 焗爐烘熱的外來貨, 好多芝麻, 脆脆的, 加上久違的anchol牛油, 味道幾好。菜湯只吃到濃烈茄羔味, 朋友更吃剩半碗, 窄窄地。味道為其次, 我至討厭盛湯時盛到"成碗邊都係"的感覺, 不過可惜市面大部分食肆盛湯都有這情況出現。但因"fine dining"關係, 扣少少分在所難免。羊架有三大件, 伴了炸薯角及烤瓜, served with mint jelly and mustard。羊架腍得來不夠騷, 肉味唔夠。暫時以我食過至好吃的羊架是chesa的。烤翠玉瓜對我來說是驚喜, 味道清新。德國咸豬手分量巨大, 不過無幫我切開。要求代為切開, 侍應雖面有難色, 最後都欣然答應。皮烤得脆, 但有d過硬, 咬唔開; 部分肉亦太乾。斯文朋友負責吃肉, 骨頭及痴住骨
德國咸豬手分量巨大, 不過無幫我切開。要求代為切開, 侍應雖面有難色, 最後都欣然答應。皮烤得脆, 但有d過硬, 咬唔開; 部分肉亦太乾。斯文朋友負責吃肉, 骨頭及痴住骨頭的膠質就由在下負責, 啃得不亦樂乎。薯蓉好香牛油味, 幾nice。
餐飲叫了推介的熱即磨咖啡, 久違的黑咖啡有濃郁炭燒味, 相信幾合香港人胃口。
洗手間有三格, 幾乾淨, 加分。
最後埋單$288, 以食物分量, 素質, 環境等元素加埋, 係抵到爛的。
見到鄰檯女仕吃肉眼扒, 分量之巨, 羨煞旁人, 即係我。