2012-12-16
好少寫食評, 但係呢間餐廳值得一寫。因為去睇<蝦仔爹哋II>又唔想係E-max食, 所以揀咗係"附近"嘅MegaBox開餐。又因為好想食燒豬排骨, 所以揀咗呢間美國餐廳。好, 入正題, 講返嘢食。因為唔太肚餓又只係得兩個人, 所以只係點咗兩個主菜: 燒豬排骨同脆皮三文魚。燒豬排骨: 無Tony Roma嗰啲咁"骨肉分離", 但係整體味道好足, 也有肉味。不過最叫人驚喜嘅係伴碟嘅薯條, 又脆又夠味, 食到最後嗰條都咁脆!至於三文魚, 初初見佢寫脆皮, 以為係係三文魚上面鋪一層脆皮料, 點知上枱嗰下...咦? 點解淨係得舊三文魚嫁? 但係一食就知點解, 嘩, 塊三文魚皮脆到呢, 咔嚓咔嚓咁聲。點知魚肉仲正, 啲魚肉半生熟, 既有熟肉嘅質感, 又有生肉嘅軟滑。至於服務, 個人覺得唔錯, 甚至算好, 係適當時候走埋嚟, 食到咁上下又問啲嘢好唔好食, 稱心得嚟但係無壓迫感。咁呢篇嘢點解叫<戲院以外>呢?因為呢間餐廳其實同UA戲院同一集團, 其實不嬲對呢啲"跨界別"嘢都無咩信心, 不過經過今次一試, 下次去MegaBox除咗California Pizza Kit
又因為好想食燒豬排骨, 所以揀咗呢間美國餐廳。
好, 入正題, 講返嘢食。
咁呢篇嘢點解叫<戲院以外>呢?
因為呢間餐廳其實同UA戲院同一集團, 其實不嬲對呢啲"跨界別"嘢都無咩信心, 不過經過今次一試, 下次去MegaBox除咗California Pizza Kitchen外, 食美式菜又多一選擇!
P.S. 如果價錢平少少又或者份量多啲會好少少, 再唔係可以主菜加錢變套餐都唔錯。