2017-11-14
M佬鍾意睇戲更加鍾意打邊爐,如果將佢二合為一會有咩效果呢?呢間為於旺角嘅火水爐火鍋,就正正係以懷舊戲院及七十年代為主題,朝早係冰室,夜晚就係火鍋,單單個feel,已經令人感覺穿越時代。但唔知大家係未同A姐一樣,唔知咩係火水爐呢?其實,火水爐係七十年代以煤油生火嘅煮食爐具,依家有煤氣爐、石油氣爐同電池爐,所以大部份人嘅屋企都唔會再用啦!我哋今日嚟到食半任食火鍋,「有水放水冇水散水」喇喂!醬汁食神話打邊爐最重要係個爐,我哋就話最重要係湯底喇,湯底之外,個醬汁都好香要,呢度有炸蒜,生蒜,蔥,芫茜,辣椒同花生醬,鍾意重口味定淡口味,適隨尊便。頭盆前菜每日嘅頭盆前菜都唔同,今日就係陳皮魚蛋配炸燒賣喇!真係好耐無食過啲魚蛋係咁實淨唔係鬆泡泡喇。惹味鮑魚炆得好焾好入味呀!秘制辣雞煲雞煲嘅份量好多呀,好彩今日同大食A姐嚟!雞煲有好多芫荽、紫洋蔥同芹菜調味,店員幫手兜兩兜,啲香味炒晒出嚟,而且雞件好嫩滑,小辣亦唔會蓋過雞嘅鮮味。食完雞煲,其實都半飽,下半部換上濃濃嘅沙嗲湯打邊爐!海鮮匯拼盤海鮮有海蝦、鮑魚、花甲、大蜆、蟶子、脆肉脘,每款都好新鮮,其中最鍾意嘅一定係脆肉脘,好彈牙好脆身!手切頂級本地肥牛睇
醬汁
頭盆前菜
惹味鮑魚
炆得好焾好入味呀!
秘制辣雞煲
食完雞煲,其實都半飽,下半部換上濃濃嘅沙嗲湯打邊爐!
海鮮匯拼盤
手切頂級本地肥牛
睇吓啲雪花紋理其平均,就知呢個肥牛嘅鮮嫩度啦。
手切西班牙黑豚豬
薄切嘅西班牙黑豚肉,肉味夠晒香濃,而且又嫰又滑。
脆炸拼盤
響鈴、生根同炸魚片完美地索晒個沙嗲湯底,好滿足呀!
六寶拼丸
丸類有牛丸、墨魚丸、魚片、豬肉條、貢丸同魚蛋,全部都無雪味,夠彈牙,唔錯。
除咗呢啲,仲有雲吞、水餃、魚皮餃、蟹柳、芋絲、公仔麵、烏冬同蔬菜籃,但我哋已經飽到食唔落喇!
雜果涼粉紅豆冰
食到咁飽,最啱就係食番個地道港式甜品啦!