餐廳: 火水爐冰室火鍋
資訊:

餐廳: 火水爐冰室火鍋
資訊:

2018-10-24 130 瀏覽
今次一行五人想去打邊爐,咁有次係旺角見到呢間既裝修幾特別,就係 openrice book 位,咁岩預訂就送一份花膠雞煲,所以就決定試一試。平日晚飯時間都不至於要排好耐先有位, 去到門面環境都很整潔。入座後,枱與枱之間都比較近,所以感覺較迫,但侍應態度都好好。跟住先黎一碟炸魚旦燒賣前菜,不過燒賣內裡還是凍的,所以我地只食魚旦。到咗最期待既花膠雞煲,上枱既賣相唔係咁吸引,但食落都唔係太差喎,只要將花膠同雞煲既少少辣溝勻,味道都唔錯。之後,我地揀咗鴛鴦湯底(涼瓜排骨湯及冬陰公湯底) 涼瓜排骨出面打邊爐都好少見,食落清清地,感覺好似可以下火咁;而冬陰公就真係比較辣,不過味道就一般。呢碟手切牛就真係夠厚喇,不過唔知係煮得太耐定點呢?感覺有點韌跟住我地仲點咗肥牛,生根,魚皮,菜同丸,大致上同一般打邊爐既餐廳一樣,無咩特別。最後,呢個海鮮拼盤都唔錯,每樣都好新鮮,好味。其實去到最後個個都飽到食唔哂既時侯,我地都堅持食埋呢個飯後甜品「紅豆雜果涼粉冰」,好彩有要咋,可能真係打完邊爐關係,呢碟野好搶手,一陣就食咋喇!出奇地好味~不過個日咁岩隔離枱成班男士可能飲酒又加上太興奮關係啦,嘈到成晚我地完全聽唔到

炸魚旦燒賣(前菜)

花膠雞煲

鴛鴦湯底

手切肥牛

肥牛

豆卜

魚皮

蔬菜盤

最後,呢個海鮮拼盤都唔錯,每樣都好新鮮,好味。
海鮮拼盤

紅豆雜果涼粉冰

不過個日咁岩隔離枱成班男士可能飲酒又加上太興奮關係啦,嘈到成晚我地完全聽唔到對方講咩
,唯一令我地想快D食完走囉,不過呢一點係好難避免!
2018-09-27
慶祝紀念