2024-06-09 1130 瀏覽
一直有聽聞呢間炳記茶檔既名聲,話未食過炳記等如無去過大坑,今日路過見落大雨無人排,就去試下。其實唔知食乜,凈係睇過YouTuber話豬扒麵同奶茶正,就點豬扒雞翼麵加奶茶,朋友點咗餐蛋麵,我仲笑佢唔食豬扒等如無嚟過。點知嚟到佢碗麵係default有豬扒,餐蛋只係加上去,唔知係搞錯定正常。豬扒同雞翼都入味,豉油味濃,好唔好食就好個人,但肉質就真係比較實,無咩鮮味,明白都係雪藏嘢,個麵就唔多掂,淋pat pat 食落似係用唔夠熱既水浸熟而唔係煮熟。奶茶偏苦茶味少啲,好一般。朋友就話佢杯茶走好正,但個豬扒麵就同我感覺差唔多,都係嗰句,口味好個人。招呼方面都可以,阿姐都有笑笑口打招呼,唔會好似一啲so called網紅餐廳咁西面。阿姐見我哋就講普通話,有啲人可能會覺得唔舒服,我就無咩所謂,而且阿姐應該係講開普通話既新移民,當時本地客都多,佢哋唔似係一心做遊客生意嗰種餐廳。埋單HKD 60,朋友就 50,午餐嚟講OK。整體感覺雖然無驚喜,不過唔使排隊既我會再嚟。
埋單HKD 60,朋友就 50,午餐嚟講OK。
整體感覺雖然無驚喜,不過唔使排隊既我會再嚟。
豬扒雞翼麵加奶茶
2024-06-07