2019-09-23 28 瀏覽
尖沙咀大一海鮮火鍋料理搬遷了, 之前舊店都是好評如潮, 可惜未曾一試! 今次終於有機會一試! 餐廳位置同樣方便, 步出尖沙咀地鐵行5分鐘左右便到達! 餐廳寬敞舒適, 無論三五知己, 或者一大班朋友聚會都好合適! 粟米鬚薏米水有三分之一都是薏米, 真才實料! 打邊爐良伴, 有助紓解燥熱, 甜度適中! 醬料醬料選擇很多! 用木盤裝好放在桌旁, 方便添加, 十分細心!蘿蔔清湯牛腩鍋材料非常豐富, 份量同樣十足! 材料包括有牛腩, 枝竹, 粟米皮, 蘿蔔和大蔥! 牛腩軟淋又入味, 蘿蔔多汁清甜, 整個湯底又香又甜! 好滋味!打邊爐的期間, 店員主動為我們加湯, 調教火力, 更為我們隔油, 服務非常好!餐廳食物選擇多樣化, 最令我欣賞的地方是大部份食品都可以選擇半份或一份, 非常適合我, 可以品嚐更多款式! 新鮮本地手切肥牛  (一份)雪花平均分佈, 肉色紅潤有光澤, 賣相吸引! 肥牛每一塊都充滿油花, 切得好平均, 所以肥牛吃起來特別軟滑, 有入口即溶之感! 而且肥牛有香濃牛肉味, 一流! 絕對是必點, 值得推介!本地黑毛豬腩片 (一份)黑毛豬較為厚切, 肉質結實, 更有口感, 肉味濃郁!

粟米鬚薏米水

醬料

蘿蔔清湯牛腩鍋

新鮮本地手切肥牛  (一份)
絕對是必點, 值得推介!

本地黑毛豬腩片 (一份)
黑毛豬較為厚切, 肉質結實, 更有口感, 肉味濃郁!

四寶餃 (半份)

粒粒飽滿的自製四寶餃, 手工精巧, 餃皮不厚, 餡料又多!
我最喜歡當中的黑松露餃, 帶有香氣四溢的黑松露味, 配上豬肉粒, 冬菇, 荀絲, 和紅蘿蔔絲, 超讚!

魚皮餃(半份)

餃皮夠滑, 滿滿的餡料, 既多汁又美味!

蟹粉包心丸 (半份)

新鮮彈牙!

韮菜餃 (半份)

餃皮夠薄, 韮菜和豬肉餡料比例恰到好處!

淮山 (一份)
白色淮山和紫色淮山各一半! 第一次品嚐紫色淮山, 較白色淮山多了一份清新味道!

啤酒也是打邊爐必備的!