2022-10-04
朋友知道我鍾意打卡,今日帶左我去太子Cafe 食Lunch。Await Cafe& Studio 門口設計已經好有心思,Cafe 主打小清新簡約風,裝修以白色及木系作主調,餐廳四周擺放了乾花和靚靚手工蠟燭,散發著滿滿的文青氣息,打卡影相一流。松葉蟹肉燴飯賣相精緻吸引,飯上面放了一隻蟹蓋,以為只用作裝飾,點知食到一半翻開先知原來入面有滿滿的蟹膏和蟹籽,有驚喜,燴飯入面有大量的蟹肉,撈埋蟹膏和蟹籽,蟹味十足,而且燴飯口感好Creamy ,性價比非常高。All Day Breakfast 好豐富,入面有雞骨腸、煙肉、煙三文魚、野菌、香草扒蕃茄、玉子燒、胡麻醬沙律、牛角包。玉子燒加了明太子醬,味道一流,另外亦有少見的雞骨腸,勁多肉汁,沙律用上胡麻醬清新又開胃。朱古力巴斯克表面焦香,朱古力味道濃郁,口感輕盈濕潤濃郁而細滑。雪糕心太軟製作需時20分鐘,一切開朱古力慢慢流出來,非常流心,配埋雪糕一齊食,一冷一熱,冰火交融,口感極滿足。Dirty Dirty 就是熾熱的濃縮咖啡加入冰牛奶,牛奶夠凍先可以完全分隔開 Espresso 同牛奶,喝起來咖啡味厚重,後韻又帶著順口的奶香。Hojicha Lat
松葉蟹肉燴飯
All Day Breakfast
朱古力巴斯克
表面焦香,朱古力味道濃郁,口感輕盈濕潤濃郁而細滑。
雪糕心太軟
Dirty
Hojicha Latte
充滿濃郁的茶香,口感順滑的Hojicha Latte。