2023-11-04 678 瀏覽
鰂魚涌嘅怪獸大廈,因為變形金剛而出名。而我對佢印象就係,非常堅固,一排咁長既大廈,咁多個窗口整齊排列,相信山竹打到黎,都係甘穩打穩紥。位於佢對面嘅一間食店,我一坐低,即刻有相同既感覺。佢既menu係硬皮相簿質地,裡面嘅食物相都影得好工整,每一頁編排唔會太密集,而且除左食物名,仲有好多菜式嘅背景介紹,似係飲食文化交流嘅書籍。真正食物嘅賣相,同menu又極為相近。因為以上,我對佢地既信任大增。 🍖 酸菜魚,可以揀桂花魚或者鯛魚,平時都係食桂花魚,想試下啲唔同既。鯛魚真係好特別,我唔知同平時刺身個種,係咪一樣,雖然刺身鯛魚都有d爽,但呢種係超爽。爽到我以為喺脆肉鯇。由於未食過,我要特別鍾意脆口野,真係欲罷不能。另外,佢下面又有紅薯粉,平時外面食嘅喺一條條粗扁身嘅,食幾條會覺得好飽,哩度係麵條形狀,一樣咁好味但就唔會飽到食唔到其他野。 🍖大盤炒椰菜花,真係一個好簡單炒嘅椰菜花,但係就可以見到手勢同埋時間嘅準確拿揑。椰菜花無炒到淋哂,師傅兜炒嘅技巧準確,醬汁充分又均勻分佈喺椰菜花上面。只需要小小肉絲做點驟,成個椰菜花嘅味道就即刻立體哂。 🍖胡椒豬肚雞湯,踏入秋天,選個餸真係好啱時候。個日岩岩開始

🍖胡椒豬肚雞湯,踏入秋天,選個餸真係好啱時候。個日岩岩開始有啲涼,出門口仲特別加左件外套,飲完哩個湯,成身暖粒粒,無獨有偶,豬肚又係爽口脆身,好配合成晚嘅主題。

🍖🍺豆沙鍋餅,雖然唔知道豆沙鍋餅算唔算係湖南同四川嘅特色甜品,但係依樣本身就係一種好吸引嘅甜點。豆沙唔會太甜,外面熱辣辣。配合埋菊花茶,成為全晚完美嘅句號。而且菊花茶仲做到解辣清熱嘅效果。

✨️優雅既老闆娘,老闆娘講野不溫不火,面帶笑容。同行既朋友,之前食午餐都黎過黎度幫襯,佢話就算炒場時間,老闆娘都係笑容滿面。我十分欣賞。