2018-08-12 211 瀏覽
今晚一行四人黎左馬鞍山新商場入面呢間養心殿台式養生鍋食飯傾計。呢度嘅裝修、佈置、餐具都好有中國風,環境唔錯。之前試過美人鍋覺得唔錯,所以我地今次再食返呢個。美人鍋係用烏雞,桃膠及唔同嘅藥材一齊煲,湯中嘅烏雞好大隻,而桃膠份量亦好多,好軟好滑。個湯一黎到,我地先加入新鮮蔬菜淆下湯,等埋d桃膠煮耐d,跟住就一齊飲湯,非常清甜,大家都忍唔住狂飲,所以友人好快就飽左食物質素好好,叫左個餃子拼盤,入面有極品水餃,鮮蝦雲吞,韮菜餃,麻辣牛肉餃,魚皮餃,水蓮餃,每款各兩隻,麻辣牛肉餃幾特別,麻味會比較強,喜歡辣既朋友必試。韮菜餃,菜多肉少,感覺好清新。 而鮮蝦雲吞幾彈牙,隻隻餃子都好足料,啖啖肉,好食。響鈴係即炸架,好新鮮同脆口,黎左就趁熱食喇。極上雪花肥牛,捲得非常靚,望上去每一塊肉都油脂均勻,厚度均一,食落好香牛肉味,唔會韌。蔬菜盤有娃娃菜、生菜、雜菇、粟米,選擇多,又新鮮,又甜。呢度嘅丸係手打嘅,所以好食好多,非常彈牙。款式多又特別,如果太多選擇揀唔落手,可以叫個手工丸類拼盤,已經有蝦丸,芝士牛肉丸,墨魚丸, 黑松露蝦丸,梅菜豬肉丸, 鵝肝墨魚丸, 款款都各有特色,又好好食。其中蝦丸味道比想像

美人鍋

餃子拼盤

響鈴係即炸架,好新鮮同脆口,黎左就趁熱食喇。

即炸響鈴

極上雪花肥牛

蔬菜盤有娃娃菜、生菜、雜菇、粟米,選擇多,又新鮮,又甜。

蔬菜盤

呢度嘅丸係手打嘅,所以好食好多,非常彈牙。款式多又特別,如果太多選擇揀唔落手,可以叫個手工丸類拼盤,已經有蝦丸,芝士牛肉丸,墨魚丸, 黑松露蝦丸,梅菜豬肉丸, 鵝肝墨魚丸, 款款都各有特色,又好好食。其中蝦丸味道比想像之中突出,再加上黑松露,兩者非常配。另外值得試嘅係梅菜豬肉丸,好juicy,味道岩岩好,唔會鹹。芝士牛肉丸,愛好芝士嘅人可以試下。

手工丸類拼盤

鮮甜三蔬有秋葵,粟米同山藥,秋葵打邊爐都幾特別。

鮮甜三蔬

鮮蝦滑,同鮮蝦丸一樣,爽口彈牙。

鮮蝦滑

炸午餐肉,之前見到人食已經想試,今次試下,由於好肚餓,黎到我地就一人一塊即食,哈哈。

炸午餐肉

食到飽飽,肯定又肥2磅