早前同友人去了位於旺角的心夜來潮食飯, 一見到個名就覺得好特別, 原來這間店是食潮州食品.打開餐牌, 款式不算好多選擇, 但好多款式都好吸引, 有些比較小食添..點了招牌牛雜鍋, 正宗汕頭手打牛肉丸, 手工捻面猴和擂茶.店員先奉上招牌牛雜鍋.這個牛雜鍋連火爐一齊上枱, 所以一邊食, 一邊仍保持熱辣辣.牛雜夠腍身, 而且好入味, 有帶點惹味. 原來當中有秘製醬汁, 而蘿蔔吸收晒牛雜和醬汁的精華, 唔怪得咁好食.也可以加錢配菜.接着是正宗汕頭手打牛肉丸.這個牛肉丸尚算幾大粒, 牛肉味也可以. 入口夠彈牙, 不知不覺會食晒成碗.手工捻面猴個名好特別, 原來是指隨意整出麵片, 所以每塊也大小不一.入口煙煙靭靭,而且配料也好豐富, 有肉碎, 乾魷魚, 蝦米, 冬菇和菜脯, 混入麵片一齊食, 口感十足.我沒有叫飲品, 反而試了擂茶. 原來這是迎客茶.茶裡混入了花生米, 芝麻和炒米.這是我首次飲擂茶, 感覺幾特別, 因為茶是咸咸地, 而且飲的時候會同時食到花生米, 芝麻和炒米, 口感豐富.經過這次來這裡食飯, 對於潮州的小食或款式多咗認識, 原來不只打冷.
招牌牛雜鍋
也可以加錢配菜.接着是正宗汕頭手打牛肉丸.
正宗汕頭手打牛肉丸
手工捻面猴
我沒有叫飲品, 反而試了擂茶. 原來這是迎客茶.
擂茶
茶裡混入了花生米, 芝麻和炒米.
  • 招牌牛雜鍋
  • 正宗汕頭手打牛肉丸