2018-03-09 534 瀏覽
今日收工後山長水遠入去紅磡揾視光師朋友配眼鏡,配完梗係要搵野食啦!上網睇左一輪,決定去食潮州打冷。呢間位於寶石戲院大廈附近既打冷店生意非常好,八點出面都有人排隊,仲有幾個爐頭煲緊煲仔飯,正啊,今晚有D凍,埋煲仔飯就啱曬。我地埋去問下有冇臺,侍應問我地搭唔搭臺,太肚餓,搭臺都冇所謂啦!睇完manu,樣樣都想食。但係得兩個人,都唔可以太眼闊肚窄!所以決定叫三樣,個侍應都話兩個人夠食啦!金牌鹵水鵝片拼盤,鵝片數量只有幾片,但其他鹵水配料都好足,薄切五花腩,唔肥好爽,鵝腸唔韌,仲有豬耳,腎片,魷魚片,紅腸,芽菜,豆卜,全部好好味,有驚喜鹽焗元朗揚氏黃油烏頭,好大條,背脊位有好多黃油,肉質好實,冇泥味,當我地食左上面果邊,個侍應就埋來幫我地剪起條大魚骨,等我地可以好方便就食到下半邊既魚肉,好貼心最後上既係田雞煲仔飯,好大煲啊,足夠四個女仔食,上台後加豉油再焗一陣就食得,飯有少少濕,不過食落唔chi牙,但D田雞稍為鞋左少少。食左兩碗已經飽到上心口,都仲有大半煲,下次都係要多D人食,開心D
金牌鵝片拼盤
鹽焗元朗揚氏黃油烏頭
最後上既係田雞煲仔飯,好大煲啊,足夠四個女仔食
田雞煲仔飯
食左兩碗已經飽到上心口
,都仲有大半煲,下次都係要多D人食,開心D
2018-03-09
金牌鵝片拼盤