2018-09-04
銅鑼灣金百利廣場一向都好多食肆,朋友同埋佢既姐妹想中式。而今次去食既係潮州野,潮式食品係香港一向好受歡迎。附近有一間,價錢相當比親民,可以用價廉物美形容。去到之後見到一間雖然環境比較侷促, 但係勝在招呼周到既服務態度補足,係香港寸金呎土既地方,所以我地都有所體諒。坐底後由於太肚餓,加上細地方有個好處,香味四溢既美食好快就到聞到。加上侍應哥哥見我地人多,都有推介我地試下個四人餐,所以好 快就決定好食咩。*選擇豪華四人餐 **講下幾款菜【鹹菜胡椒豬肚湯】 湯料十足,但味道唔太嗆。有落白胡椒粒而非胡椒粉敷衍了事,鹹酸菜咬口爽脆,豬肚有清洗乾淨,豬肚本身要清洗乾淨係難度高既項目,但食唔到特別既異味,湯水清澈而不肥膩。份量雖然 四人,但其實六人都夠飲。整個湯味道不錯!**【手撕雞】 上菜時候聞到好香既芝麻味,但略有失色地方就係如果係冷盤更加好。味道方面,雞肉滑帶麻油香,但雞皮有少少多,如少一點比較好。份量以小食黎計算足夠四人用。表現方面有可以提升空間。**【潮汕米粉】呈上時候仲出緊煙,令我大為喜感!即係表示鑊氣十足。米粉配料都非常家常做法,以銀芽,蔥,蛋絲配,肉絲以米粉炒成。米粉唔油膩而且完整性
選擇豪華四人餐
講下幾款菜
【鹹菜胡椒豬肚湯】
湯料十足,但味道唔太嗆。有落白胡椒粒而非胡椒粉敷衍了事,
但食唔到特別既異味,湯水清澈而不肥膩。
份量雖然 四人,但其實六人都夠飲。整個湯味道不錯!
【手撕雞】
味道方面,雞肉滑帶麻油香,但雞皮有少少多,如少一點比較好。
份量以小食黎計算足夠四人用。表現方面有可以提升空間。
【潮汕米粉】
呈上時候仲出緊煙,令我大為喜感!即係表示鑊氣十足。
米粉唔油膩而且完整性高,帶有豉油香。因為好多師傅為求方面,以大量食油炒成,所以既時候成嘴油。
好在呢間既師傅係傳統家常菜項目表現十分出色,味道而且唔太鹹,份量都幾多,一人兩碗都仲剩好多!
【薑蔥鮑魚】
鮑魚以薑蔥爆炒手法炒作,鮑魚有經過飛水,界花,做法高明,
係煮食既時候可以節省時間之餘而唔會令到鮑魚肉質變老。
鮑魚有處理裙邊,食既時候食唔到任何唔乾淨既地方,口感爽!
整碟菜式都聞到好既醬油,薑蔥香味,送飯一流!
【滷水什錦拼盤】
個人最喜歡滷蛋,滷肉,紅腸。先由滷蛋方面講,滷水項目黎計,滷蛋如果都做唔到,
咁個師傅真係要再培訓,好在呢間既師傅滷得好入味!
連蛋黃都有滷水味,而且又唔會變到鐵蛋咁。
滷肉,肉質唔老,滷肉咬落口好似舊海棉咁好多滷水流出黎,
唯獨如果滷水香味更陳就最好!紅腸爽口,滷水味十足,整體表現滿分!
整體而言,上菜速度神速!呢點係我意想不到,快到係我地未食完一樣,其他菜式已經呈上,可見師傅手勢相當老練。味道都符合香港人要求。
服務態度非常好,我地用餐既時候咁岩都撞正內場人士食飯時間。佢地都放低食飯時間 先招呼我地,我地都有少少唔好意思,如果一大班人聚會,呢間大家可以考慮!