周日去開尖沙咀,行到滿佈影婚紗相舖頭條街附近,見到一間新開嘅小吃店舖面新潮得黎,又有少少似舊式涼茶店風格。入到去,發現原來店舖係主打咕嚕肉! 咁常見既菜式,竟然用嚟做主打,但其實咕嚕肉真係幾難整,自己喺屋企煮過一次唔成功,因為正常一個家庭唔會用咁多油炸,所以都係出面食好過自己煮。一間餐廳專注做好一樣野食,點都好過太多選擇又唔好食既。原來呢間店都幾講究,食咕嚕肉都可以好似牛排咁選擇要咩部位,而且有唔同醬汁及套餐可以選擇。由於唔想吃得太肥膩,所以選擇左「梅頭」部分,醬汁原本想試我最愛牛油果,可惜已經賣晒,所以就叫左個「招牌菠蘿咕咾醬」, 然後再加多個炸菇菇,野飲就要杯無酒精嘅洛神花茶啤。 由於咕嚕肉即叫即炸嘅,所以食落口都仲係超級熱辣辣,都頗脆,炸粉唔太厚,所以塊梅頭肉仲保持到juicy嘅。個醬汁真係幾開胃,叫招牌菠蘿咕咾醬,點知入面真喺有菠蘿! 加料嘅炸菇菇就冇太大驚喜,不過不失啦,都有兩三種菇係入面嘅。至於洛神花茶啤,其實即係洛神花茶加上泡泡,佢賣涼荼係岩既,因為吃完煎炸嘢飲返啖即刻感覺冇咁熱氣,而且杯野似啤酒,可以用黎打卡。呢個位好似台灣D小店!

呢個位好似台灣D小店!
題外話/補充資料: 新開張有$5優惠券,呢餐total$60
2018-12-02
5 分鐘 (堂食)