2023-03-18
同朋友叫左個經典三層架下午茶+2杯茶/咖啡, 鹹甜點都有。先食鹹點, 由底層食起, 有法式杏仁蛋糕同香蒜鹽之花鬆餅, 蛋糕普普通通, 鬆餅食唔出咩香蒜鹽之花... 如果點奶油忌廉/番茄果醬/蜜糖珍珠已經蓋過鬆餅味。蜜糖珍珠口感最特別!到中層係鹹甜點中和嘅一層, 盒仔裝住嘅係松葉蟹果凍, 不過果凍松葉蟹係分開兩層, 唔太夾, 同另外仲有魚子醬龍蝦撻、鵝肝慕絲酥皮和士多啤梨凍湯, 呢一層最有印象嘅係士多啤梨凍湯, 聽落個名又怪怪地, 飲落去係酸酸地同杰杰地士多啤梨汁, 我放係最後飲, 成為左由鹹點轉甜點中界。頂層甜點就係iconic嘅 Tiffany迷你Blue Box, 呢嚿野好腬好腬好腬.... 好鍾意食朱古力同甜品嘅人啱曬! 芒果椰子達克瓦茲, 啲芒果粒(碎?) 切幾精緻、水蜜桃泡芙、焦糖白芝麻撻好腬及鳥巢朱古力蛋, 總括而言, 冇咩特別