2021-03-06
週末放工想同老公去撐枱腳輕鬆吓,經過一間位於銅鑼灣耀華街的「Mr. Kanso」酒吧,從店外望入去見到牆身放滿各式各樣的罐頭好有氣勢。佈置好吸引,好適合「打卡」。立即,走上前與店員了解吓。原來它們是一間「罐頭酒吧」,罐頭配美酒作主題,聽落好特色,就走佐入去試吓。店主推薦超人氣「高湯玉子燒」,聽完覺得好吸引,就叫咗個玉子燒來試試,果然有驚喜!「高湯玉子燒」濃醇蛋香配合柴魚、昆布精心熬煮而成的高湯,讓吸收了湯汁的玉子燒味道更濃郁。另外,玉子燒口感厚實綿潤,一層一層簿簿蛋皮捲成厚厚玉子燒,層次豐富令人吃了還想再吃。「黑松露煙燻香腸焗薯蓉」香滑嘅薯蓉混入黑松露醬香味撲鼻,鋪上微辣嘅煙燻香腸,令整道菜式好惹味。「霧島豚角煮大根配麵包」豚肉肥瘦參半配以香甜醬汁,肉質軟腍入口即溶。雖然外表似東坡肉,但實質更香甜。配以香脆多士口感豐富。另外,香濃嘅醬汁,相信伴飯也是絕對一流。「栗子蓉配餅乾」香甜嘅栗子蓉塗上脆餅乾,伴以鮮果及食用花外表精美。栗子蓉從色澤到味道與別不同,一般栗子味甜品上嘅栗子蓉係啡色味道偏甜,但這裏嘅栗子蓉呈金黃色而且香滑清甜。「激雷破夢」特飲特飲色澤呈漸進紫色,還以一朵小黃花襯托。花與
「黑松露煙燻香腸焗薯蓉」
「霧島豚角煮大根配麵包」
「栗子蓉配餅乾」
「激雷破夢」特飲
特飲色澤呈漸進紫色,還以一朵小黃花襯托。花與特飲產生強烈對比效果好吸睛,令人有種夢幻嘅感覺。而味道略甜。
「柚子洋甘菊」特飲
特飲以洋甘菊茶為主調,注入柚子蜜,再加上薄荷葉感覺清新。特飲富有清甜柚子味,突出洋甘菊獨特嘅香味更是亮點。味道與香味達至完美平衡。
此外,洋甘菊茶有安神嘅作用,有助放鬆心情。
總括而言,環境氣氛一流,係打卡嘅新熱點。罐頭食物配搭美酒有特色。忙碌工作過後,與三五知己來到這𥚃鬆一鬆,絕對係超正嘅享受!